Uitkeringen, regelingen en hulp bij laag inkomen

Kunt u niet rondkomen van uw inkomen? De gemeente heeft een aantal regelingen voor inwoners met een laag inkomen. Als u hulp nodig hebt bij het aanvragen van een regeling of toeslag, dan kunt u terecht bij de Formulierenbrigade. 

De meeste regelingen lopen via de Cunerapas. Dit is een gratis pas voor mensen met een laag inkomen in de gemeente Rhenen. Op de Cunerapas staan tegoeden die u voor verschillende producten en activiteiten kunt gebruiken. Er is genoeg te doen voor jong en oud!

Wij bieden verschillende regelingen voor inwoners met een laag inkomen. Wilt u weten waar u recht op heeft? Dat kunt u nakijken op de site www.geldfit.nl. U krijgt direct duidelijk advies op basis van uw antwoorden. De test is anoniem en gratis.

Hieronder ziet u welke regelingen er zijn voor volwassenen via de Cunerapas:

 • Doe Mee Budget 

Het Doe mee-budget geldt voor alle leeftijden en kunt u besteden bij lokale culturele, recreatieve en maatschappelijke voorzieningen of activiteiten. Met lokaal wordt bedoeld dat de vereniging of het bedrijf gevestigd is in de gemeente Veenendaal, Rhenen of Renswoude. 

 • Sportbudget volwassenen 

Het sport- en beweegtegoed voor volwassenen (18 jaar en ouder) is een persoonlijk tegoed dat u kunt uitgeven aan een lidmaatschap bij een lokale sportclub of sportschool. 

 • Vergoeding ID-kaart

Ieder gezinslid kan met deze regeling gratis een nieuwe ID-kaart aanvragen als deze verlopen is.

 • Compensatie meerkosten chronisch zieken –en gehandicapten

Bent u chronisch ziek of gehandicapt, dan kunt u een bijdrage van €200 ontvangen voor de extra kosten die u vanwege uw ziekte of handicap maakt.

Alle regelingen kunt u hier lezen.

Hieronder ziet u welke regelingen er zijn voor kinderen via de Cunerapas:

 • Computer/tablet basisschool

Met de regeling computer/tablet basisschool heeft u de mogelijkheid om 1 keer per 5 jaar een computer, printer en/of tablet te kopen voor uw kind(eren) van tussen de 4 en 12 jaar oud. 

 • Middelbare schoolkosten

Via de regeling Middelbare schoolkosten kunt u een vergoeding aanvragen voor schoolbenodigdheden, zoals een atlas, tekendoos of rekenmachine. Deze regeling is voor elk kind van 12 jaar tot en met 17 jaar oud.

 • Sport– en cultuur

Voor elk kind tot en met 17 jaar kan er een vergoeding worden aangevraagd voor sport en cultuur. Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie of lesgeld. Voor sport geldt een maximum bedrag van 225 euro per jaar en voor culturele activiteiten geldt een maximum bedrag van 425 euro per jaar.

 • Fiets

Elk kind in het gezin van 12 tot en met 17 jaar krijgt één keer een tegoed van €150,00 voor een nieuwe of tweedehands fiets. Het tegoed voor de fiets staat op uw pas, als u hier nog nooit gebruik van hebt gemaakt. 

 • Mobiele telefoon

Via de regeling 'Mobiele telefoon' krijgt elk kind van 12 tot en met 17 jaar 1 keer per 3 jaar een tegoed voor een nieuwe of tweedehandse mobiele telefoon. 

 • Vergoeding identiteitskaart

Ieder gezinslid kan met deze regeling gratis een nieuwe ID-kaart aanvragen als deze verlopen is. Kinderen tussen de 0 en 18 jaar kunnen 1 keer in de 5 jaar gebruik maken van deze regeling. 

 • Kledingpakket

Het kledingpakket is er voor elk kind tot en met 17 jaar oud. Ieder kind in uw gezin krijgt een persoonlijk tegoed dat aan kleding kan worden uitgegeven. 

Alle regelingen kunt u hier lezen.

Klik op onderstaande uitkeringen en regelingen voor meer informatie.

Gas en elektriciteit worden steeds duurder. Veel mensen kunnen hun energierekeningen moeilijk betalen. Mensen met een laag inkomen krijgen energietoeslag.

Individuele inkomenstoeslag (IIT) is een geldbedrag voor mensen die lange tijd een laag inkomen en weinig vermogen hebben. 

Bijzondere bijstand is een regeling voor mensen met een laag inkomen. Komt u onverwachts voor hoge kosten te staan die u echt niet kunt betalen? Kunt u nergens anders terecht voor vergoeding van die kosten? Dan komt u misschien in aanmerking voor bijzondere bijstand. 

De gemeente Rhenen biedt samen met Menzis een collectieve zorgverzekering aan voor inwoners met een laag inkomen: de GarantVerzorgd zorgverzekering. Als u een inkomen hebt tot 120% van de bijstandsnorm, kunt u deze verzekering afsluiten. De Gemeentepolis is voordeliger dan een 'normale' zorgverzekering. De Gemeentepolis bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De aanvullende verzekering is vaak uitgebreid met extra vergoedingen (zoals voor bijvoorbeeld brillen, fysiotherapie en medicijnen).

Heeft u een laag inkomen en kunt u de gemeentelijke belastingen niet betalen? Dan kunt u kwijtschelding aanvragen. 

Ben je student en kun je door een beperking structureel niet werken naast je studie? Dan kom je misschien in aanmerking voor de studietoeslag. De Studietoeslag is een maandelijkse tegemoetkoming die je ontvangt zolang je er recht op hebt. 

Ook in 2023 krijgen inwoners van gemeente Rhenen met een laag inkomen energietoeslag. Kijk op deze pagina voor meer informatie over de energietoeslag.

De energiecoach helpt! U kunt terecht voor advies over energiegebruik, energiecontract en indien nodig energiebesparende producten en maatregelen. Wilt u bezoek van een energiecoach? Neem contact op met Theo van der Hek, coördinator energiecoaches Rhenen, via 06 15 94 36 60 of [email protected]