Zorg, voorzieningen of (huishoudelijke) hulp aanvragen vanuit Wmo
In een persoonlijk gesprek bespreken we uw hulpvraag, uw persoonlijke situatie en zoeken we samen een oplossing. Als u zelf al een idee heeft over wat u nodig heeft, laat ons dat dan schriftelijk weten.
Gesprek bij u thuis of telefonisch
Dat persoonlijke gesprek is meestal bij u thuis. Maar het kan ook telefonisch, bij de gemeente of op een andere plek. Dit gesprek duurt ongeveer een uur. We kijken met u wat er aan de hand is, wat u zelf kunt oplossen en wat familie of kennissen kunnen doen. Zijn er geen mensen die u voldoende kunnen helpen? Dan bespreken we mogelijke hulp.
Iemand meenemen bij dit gesprek
Als u het fijn vindt, vraag dan iemand bij het gesprek te zijn. Dit kan een bekende van u zijn (een familielid, een vriendin, of een van de buren). Als er geen bekende is, kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u daarbij gratis helpen. Die persoon heeft een beroepsgeheim en is er voor uw belang. Als u van die persoon gebruik wilt maken, geef dit dan aan op het meldingsformulier. Wij zorgen er dan voor dat een cliëntondersteuner contact met u opneemt.
Zorg via de gemeente (in natura) of zelf regelen (Pgb)
In het gesprek bespreken we – als u hulp nodig heeft – hoe u de hulp krijgt.
De gemeente heeft voor verschillende soorten hulp een contract afgesloten met een aantal organisaties die zorg of hulpmiddelen bieden. Daar kiest u zelf een organisatie uit. Via de link hieronder treft u een overzicht van de gecontracteerde organisaties die zorg bieden. Ook ziet u hier de prijzen.
U kunt ook kiezen voor een Persoonsgebonden budget (Pgb). Dan kunt u meer zelf kiezen, maar heeft u ook meer verantwoordelijkheid. Informatie hierover vindt u op de pagina Persoonsgebonden budget (zie link hieronder).
Nader onderzoek
Mogelijk is er na het gesprek nog aanvullend onderzoek nodig. Heeft u papieren met belangrijke informatie van bijvoorbeeld uw (huis)arts of hulpverlener? Dan ontvangen we die graag.
Van het onderzoek maken we een verslag, we noemen dit een ondersteuningsplan. Dat krijgt u per post thuisgestuurd, binnen zes weken na uw hulpvraag (melding). In dit ondersteuningsplan staat wat er aan de hand is en welke hulp u krijgt. Als uit het onderzoek komt dat u geen hulp van de gemeente krijgt, dan kunt u ook een brief krijgen met de afspraken die er gemaakt zijn, bijvoorbeeld als u ergens anders moet zijn voor de hulp die u nodig heeft. Als u het ondersteuningplan helemaal goed vindt, stuurt u een exemplaar met uw handtekening terug naar de gemeente. Bent u ergens niet helemaal tevreden over? Neem dan contact op met de consulent van het sociaal team.
Persoonsgebonden budget?
Heeft u gekozen voor een Persoonsgebonden budget? Dan moet u meer zelf doen. Denk aan zelf de administratie bijhouden, evaluatiegesprekken met uw zorgverlener als u niet tevreden bent, zelf een budgetplan maken, enzovoort. De consulent van het sociaal team onderzoekt of u pgb-vaardig bent. Voor meer informatie, zie deze link naar informatie op Website Rijksoverheid.
Binnen 2 weken nadat u het getekende ondersteuningsplan heeft teruggestuurd ontvangt u een brief (beschikking). In deze beschikking staat welke hulp u van de gemeente krijgt.
Is uw hulpvraag goedgekeurd en heeft u gekozen voor Zorg in natura? Dan regelt de gemeente de zorg of het hulpmiddel en betaalt rechtstreeks aan de zorgverlener of leverancier.
Heeft u in stap 2 gekozen voor een Persoonsgebonden budget (Pgb)? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het regelen van de zorg of het hulpmiddel.
Voor de meeste hulp, zorg of begeleiding betaalt u een eigen bijdrage.
Contact met het Sociaal Team
Vragen? Neem contact op met het Sociaal Team. Mail naar [email protected] Er is telefonisch spreekuur op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 11.00 uur en op dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur. Bel dan naar bel (0317) 681 681.