Advies/hulp van het Jeugdteam
Gaat de situatie in uw gezin verder dan dat u af en toe met vraag zit? Spelen er meer ingewikkelde problemen tegelijkertijd? Wilt u hulp van een professional? Dan kunt u contact opnemen met het Jeugdteam Rhenen. Zij denken graag mee en helpen jullie op weg.
Hier ziet u in het kort hoe het proces gaat. Onder het stappenplan wordt alles verder uitgelegd. Klik hier voor het stappenplan in beeld (pdf, 6 MB)

Ik heb een hulpvraag...
- Meld u aan voor een (intake)gesprek
-
Bekijk hier hoe u kunt aanmelden of bel (0317) 617 072(Verwijst naar een telefoonnummer) bij vragen.
- Een medewerker van het jeugdteam neemt contact op
-
Samen maken jullie een afspraak voor een persoonlijk (intake)gesprek. Dit kan thuis zijn of in het Huis van de gemeente.
- Het persoonlijke (intake)gesprek
-
De jeugdteammedewerker onderzoekt samen met u, en eventueel met uw kind, wat de hulpvraag is. Er wordt besproken wat u zelf kunt doen, wat de mogelijkheden in het netwerk zijn en welke stappen verder te zetten.
- Er wordt bepaald wat er nodig is
-
Na het onderzoek bepaalt de jeugdteammedewerker in overleg met u wat er nodig is om aan de slag te gaan met de hulpvraag. Vaak lukt het dicht bij huis oplossingen te vinden. Als er jeugdhulp nodig is, kan dit door de jeugdteammedewerker zelf worden gegeven en/of een jeugdhulpaanbieder wordt hiervoor ingezet. U ontvangt hiervoor een beschikking.
Aanmelden voor (intake)gesprek
Download het aanmeldformulier, vul dit in en stuur het naar ons.
> Aanmeldformulier voor een kind jonger dan 16 jaar (pdf, 175 KB)
> Aanmeldformulier voor een kind ouder dan 16 jaar (pdf, 71 KB)
- Een hulpverlener van het Jeugdteam belt u vervolgens op om een eerste afspraak te maken bij u thuis.
- De hulpverlener kijkt wat nodig is en maakt als dat nodig is een ondersteuningsplan.
Tijdens het (intake)gesprek kijken we eerst naar (versterking van) de eigen kracht, het netwerk en vrij toegankelijke hulp. Hier bedoelen we mee dat we eerst dicht bij huis kijken wat er mogelijk is om een hulpvraag aan te pakken. Opvoeden blijft in eerste plaats een verantwoordelijkheid van de ouder(s), dus zij houden ook zoveel mogelijk de regie.
Als het handig of nodig is, wordt nauw samengewerkt met de school, met voorschoolse of buitenschoolse voorzieningen en eventueel met andere hulpverleners die bij uw gezin betrokken zijn. Uitgangspunt van de ondersteuning en hulp is dat deze hulp zo dichtbij, zo vroeg, zo licht en zo kort mogelijk wordt geboden en zo lang als nodig is.
Op dit moment is er een tekort aan beschikbare hulp. Hierdoor kijken we écht goed wat nodig is. Dit om de zorg zoveel mogelijk beschikbaar te houden voor de meest kwetsbare kinderen en jongeren.
Hoe gaat het verder?
Na de aanmelding neemt een medewerker van het Jeugdteam contact met u op voor het maken van een afspraak voor een persoonlijk gesprek. Het Jeugdteam maakt deel uit van het CJG Rhenen. De medewerkers van het Jeugdteam zijn professionele jeugdhulpverleners.
Wat wordt er tijdens een persoonlijk gesprek besproken?
Tijdens een persoonlijk gesprek onderzoekt de jeugdteammedewerker samen met u, en eventueel met uw kind, wat de hulpvraag is, wat de mogelijkheden in het netwerk zijn en welke stappen te zetten. Het is van belang dat u zo open en eerlijk mogelijk bent. Zodat we samen kunnen kijken wat er nodig is om antwoord te geven op uw hulpvraag. Er is geen standaardoplossing: ieder kind en elke opvoedingssituatie is tenslotte anders.
Waar vindt het persoonlijk gesprek plaats?
De jeugdteammedewerker komt bij u op huisbezoek of u spreekt af op het Sociaal Plein in het Huis van de gemeente in Rhenen. Hij/zij vertelt u verder wat het vervolg is.
Privacy van uw gegevens
U heeft bij het aanmeldformulier toestemming kunnen geven om de huisarts en GGD te informeren dat uw kind/gezin bij het jeugdteam in zorg is. Wij melden dan alleen aan hen dat jullie aangemeld zijn bij het CJG. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens en gebruiken deze alleen wanneer het noodzakelijk is voor ons onderzoek om de juiste jeugdhulp vast te stellen. Daarvoor zullen wij u informeren en toestemming vragen om gegevens en informatie te delen met andere betrokkenen; denk aan school en zorgaanbieders.
Passende jeugdhulp
Na het onderzoek bepaalt de jeugdteammedewerker in overleg met u wat er nodig is om aan de slag te gaan met de hulpvraag. Als er jeugdhulp nodig is, kan dit door de jeugdteammedewerker zelf worden gegeven en/of een jeugdhulpaanbieder wordt hiervoor ingezet. Veelal valt de jeugdhulp onder de jeugdwet, maar soms ook onder de Zorgverzekeringswet, (bijvoorbeeld vaktherapie) of Wet Langdurige Zorg, of de Wet Passend Onderwijs, (zoals hoogbegaafdheid en leerproblematiek). Als er een andere wet van toepassing is, helpen we u graag verder.
Gecontracteerde jeugdhulpaanbieders
De jeugdteammedewerkers regelen de jeugdhulp. De gemeente Rhenen heeft vele aanbieders met uiteenlopende kennis en vaardigheden gecontracteerd. De jeugdteammedewerker blijft met u in contact om te volgen of de hulp aanslaat en of de doelen behaald worden. Ook is de jeugdteammedewerker aanwezig bij eventuele evaluatiegesprekken met jeugdhulpaanbieders.
Daarnaast zet de jeugdteammedewerker uw kind in de verwijsindex (VIR). De VIR is er om te zorgen dat de verschillende hulpverleners met elkaar in contact te brengen als deze bij uw gezin betrokken zijn. Klik hier voor meer informatie over de verwijsindex. (pdf, 1 MB)
We hebben de volgende individuele voorzieningen en gecontracteerde jeugdhulpaanbieders met bijbehorende tarieven. Deze tarieven worden door de gemeente betaald. Klik hier voor de individuele voorzieningen.(Verwijst naar een externe website)
Voorliggende voorzieningen
Soms zetten wij voorliggende voorzieningen in. Dit betekent een bepaalde vorm van hulp (een voorziening) die al aanwezig en beschikbaar is. Die bedoeld is voor iedereen die daar behoefte aan heeft, zoals Blij met Mij training (pdf, 2 MB), Buurtgezinnen(Verwijst naar een externe website), het inloopspreekuur autisme/ADHD of jongerenwerk.
Beschikking
Welke jeugdhulp u krijgt, voor hoe lang en door welke jeugdhulpaanbieder, staat in een brief die u van ons ontvangt. Dit noemen we een beschikking. Een beschikking is een officieel besluit van het college van burgemeester en wethouders. Tegen de toegekende jeugdhulp in de beschikking kunt u bezwaar maken. In de beschikking staat uitgelegd hoe u dat moet doen.
Wat moet u doen als u een klacht heeft?
Onze jeugdteammedewerkers doen hun best om u zo goed mogelijk te helpen. Toch kan het voorkomen dat u het niet met hen eens bent. Als u niet tevreden bent, dan kunt u hier een klacht indienen.(Verwijst naar een externe website)
Als u hierbij ondersteuning wilt, kunt u ook hier gebruik maken van een gratis onafhankelijke cliëntondersteuner. Er zijn in Rhenen twee organisaties waar u uit kunt kiezen namelijk: Adviespunt Zorgbelang(Verwijst naar een externe website) en MEE Utrecht, Gooi & Vecht(Verwijst naar een externe website). Of een vertrouwenspersoon via Jeugdstem(Verwijst naar een externe website).
Jeugdstem/Adviespunt Zorgbelang is de organisatie van vertrouwenspersonen in de jeugdzorg. Iedereen die te maken heeft met jeugdzorg en daar vragen over heeft, kan bij ons terecht. Voor informatie, advies of ondersteuning. Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen met vragen of klachten naar een vertrouwenspersoon. Een vertrouwenspersoon kan meegaan naar gesprekken met de gemeente of een hulpverlener. Ook helpt de vertrouwenspersoon met het indienen van een klacht bij een klachtencommissie of bij het bezwaar maken bij de gemeente.
Ondersteuning is gratis
Jeugdstem is een zelfstandige stichting, de vertrouwenspersonen zijn niet in dienst van gemeenten, van wijk- of jeugdteams of van Centra voor Jeugd & Gezin (CJG).
Een Jeugdstem of Adviespunt Zorgbelang vertrouwenspersoon:
- geeft informatie en advies aan jongeren, ouders en verzorgers en legt uit hoe de jeugdzorg werkt;
- ondersteunt cliënten bij klachten over de jeugdzorg;
- geeft informatie over rechten en rechtspositie in de jeugdzorg;
- draagt bij aan verbetering van de kwaliteit van de jeugdzorg;
Zo bereikt u Jeugdstem
- Bel gratis naar 088 – 555 1000(Verwijst naar een telefoonnummer).
- Chat met een vertrouwenspersoon via www.jeugdstem.nl(Verwijst naar een externe website) De chat is open van maandag t/m donderdag van 16.00-20.00 uur en op vrijdag van 15.00-17.00 uur.
- Via Jeugdstem kunt u zich aanmelden voor ondersteuning vanuit Adviespunt Zorgbelang.
Is uw kind slachtoffer van de kinderopvangtoeslagaffaire?
Neem dan contact op met Moniek Spoor van het meldpunt kinderopvangtoeslagaffaire binnen onze gemeente via [email protected](Verwijst naar een e-mailadres).
Samenwerking regio Foodvalley
In regio Foodvalley werkten 8 gemeenten en 5 samenwerkings- verbanden samen aan een digitale wegwijzer voor het nemen van de juiste route om ondersteuningsvragen te beantwoorden. Klik op onderstaande link om meer te lezen over dit initiatief en een filmpje erover te bekijken.