Trouwen en geregistreerd partnerschap regelen

U wilt trouwen of een partnerschap registreren. Wat leuk! Hier leest u alles over het plannen van een bruiloft in Rhenen. Meld uw voornemen om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan in de gemeente waar u de ceremonie wilt. Wilt u trouwen in het buitenland? Bekijk de website van de Rijksoverheid.

Datum en locatie

Wilt u een datum vastleggen voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap? Vul het digitale meldingsformulier in. 

U kunt ervoor kiezen om de ceremonie in het Huis van de gemeente te organiseren. U kunt ook kiezen voor een andere plek in  de gemeente Rhenen. Bekijk de mogelijkheden.

Nadat u de locatie heeft vastgelegd nemen we de melding in behandeling.

De melding

De snelste en makkelijkste manier is een online melding met DigiD. Er wordt in het formulier gevraagd naar documenten, dus het is handig om die klaar te leggen voordat u begint met invullen. U heeft nodig:

  • DigiD-code
  • een digitale kopie van het paspoort of de ID-kaart
  • de gegevens over uw ouders
  • de gegevens over eventuele eerdere huwelijken of geregistreerde partnerschappen
  • de gegevens over eventuele kinderen
  • een digitale kopie van het paspoort, de ID-kaart of het rijbewijs van alle getuigen

De melding bestaat uit twee delen

Als deel 1 volledig door partner 1 is ingevuld en verstuurd (inclusief de bijlagen), ontvangt u een e-mailbericht op het opgegeven mailadres. Partner 2 gebruikt de link in dat mailbericht om in deel 2 van de melding te komen. Dit deel bevat minder vragen, omdat veel al is ingevuld in deel 1. Pas nadat deel 2 van de melding ook volledig is ingevuld en verstuurd, is uw gezamenlijke melding voorgenomen huwelijk of partnerschap compleet en kunnen wij deze in behandeling nemen.

Als we vragen hebben of aanvullende documenten nodig hebben, dan nemen wij contact met u op. Ook kan het zijn dat wij u uitnodigen voor een gesprek voor nadere toelichting op uw melding.

Digitale melding

Kosteloos trouwen of geregistreerd partnerschap

Deze ceremonie is alleen voor het (bruids-)paar en de getuigen. Een ambtenaar van de gemeente trouwt u of registreert uw partnerschap. Er is geen toespraak. Een kosteloze ceremonie kan op dinsdagochtend om 9.15 uur en 9.45 uur en duurt maximaal 15 minuten. Bij de ceremonie zijn naast het (bruids-)paar alleen de wettelijke getuigen en eigen minderjarige kinderen aanwezig. Een van beide partners is inwoner van de gemeente Rhenen.

Trouwambtenaar uit een andere gemeente

Een trouwambtenaar wordt BABS genoemd: Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand. Het is mogelijk om u te laten trouwen door een (B)ABS uit een andere gemeente. Diegene moet de aanvraag  invullen met DigiD, plus kopieën toevoegen van een geldig ID-bewijs, het benoemingsbesluit van de gemeente waar de BABS werkzaam is en de beëdigingsakte.

Kosten en trouwtijden
  kosten
Ceremonie maandag tot en met vrijdag €665,00
Ceremonie vrijdagavond € 736,00
Ceremonie zaterdag € 951,00
Aanwijzing van een unieke trouwlocatie € 159,00
Getuige van de gemeente € 47,00 (per getuige)
Trouwboekje € 38,00
Wijziging afspraak € 30,50
Ceremonie maandag tot en met vrijdag € 665,00