Achternaam bij huwelijk, partnerschap en kind

Gaat u trouwen of een partnerschap registreren? Dan mag u de achternaam van uw partner gebruiken. De achternaam die u kiest, staat op de brieven van de gemeente en andere overheidsinstellingen. Uw eigen achternaam verandert niet. 

Aanvraag wijziging naamgebruik

U moet inloggen met DigiD.

U kunt kiezen voor:

  • alleen uw eigen naam
  • alleen de naam van uw partner
  • de naam van uw partner gevolgd door uw eigen naam
  • uw eigen naam gevolgd door de naam van uw partner

Op officiƫle documenten als paspoort of rijbewijs staat altijd uw eigen achternaam (eventueel aangevuld met de naam van uw partner), ook al hebt u een andere achternaam gekozen.

Wat doet de gemeente met uw gegevens?

De gemeente verwerkt uw keuze in de BRP (Basisregistratie Personen). Ook andere overheidsorganisaties krijgen bericht over de achternaam die u hebt gekozen. Informeer zelf andere instellingen en bedrijven over uw keuze.

Dubbele achternaam kind

Mag ik mijn kind twee achternamen geven?

Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind, als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren, de achternamen van beide ouders geven. Er mogen niet meer dan twee namen worden gegeven. Deze dubbele achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Het wordt niet verplicht een dubbele achternaam te kiezen.

Overgangsregeling

Als het oudste kind op (of na) 1 januari 2016 is geboren, kunnen ouders gebruik maken van een overgangsregeling. Hierdoor mogen zij vanaf 1 januari 2024 alsnog een dubbele achternaam kiezen voor hun  kinderen. Zij moeten samen kiezen welke namen zij doorgeven en in welke volgorde. De gekozen naam geldt voor alle kinderen van diezelfde ouders. Deze overgangsregeling geldt voor 1 jaar. Een nieuw aangenomen wet maakt dit mogelijk.

Meer informatie kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid: Mag ik mijn kind 2 achternamen geven? | Rijksoverheid.nl