Visie op Rhenen 2035
Hoe wonen, werken en leven we in 2035 in Rhenen? Daarover hebben de afgelopen jaren veel inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties meegedacht.
In juni 2023 heeft de gemeenteraad de Visie op Rhenen 2035(Verwijst naar een externe website) vastgesteld.
De Visie op Rhenen 2035 is een toekomst- en omgevingsvisie ineen. Het beschrijft welke kant we met elkaar op willen de komende jaren. Het helpt bij het maken van keuzes in zaken als samenleven, wonen, werken, ontspannen, vervoer. Alle keuzes die de gemeente in de nabije toekomst maakt, moeten in lijn zijn met de Visie op Rhenen 2035.
Verdere uitwerking van de Visie op Rhenen
In de visie staan alle deelgebieden met hun kwaliteiten en opgaven. De volgende stap is de verdere uitwerking: hoe en waar bieden we ruimte aan opgaven zoals landbouw, wonen, ondernemen, natuur en recreatie?
Vooral de randzones – de overgangsgebieden tussen dorpen, buitengebied en de Utrechtse Heuvelrug – en het landelijk gebied vragen om een goede balans. Hier komen verschillende belangen samen: ruimte voor (agrarische) ondernemers en inwoners, maar ook zorg voor bodem, water en natuur. Dit is soms een uitdaging. Vanaf 2025 werken we dit verder uit in de randzonevisie, het programma landelijk gebied en een gebiedsverkenning in het Binnenveld. We vragen inwoners, (agrarische) ondernemers, natuur-, milieu- en landbouworganisaties en bestuursorganen om mee te denken en praten.
Onze gemeente heeft meerdere randzones. En staan benoemd als specifieke deelgebieden in de Visie op Rhenen. Denk aan de randzones rondom de kernen Rhenen, Achterberg en Elst, maar ook aan de zone tussen de Laarsenberg en de Utrechtse Heuvelrug. In de Visie op Rhenen staat dat we deze zones optimaal ontwikkelen. Daarmee bedoelen we dat ruimte kostbaar is, we benutten elke plek met de juiste bestemming: natuur, wonen of werken.
Voor elke randzone zijn globaal de kenmerken en opgaven bepaald, passend bij een omgevingsvisie. Details en keuzes, zoals woningbouwlocaties, zijn nog niet uitgewerkt. Daarom werken we samen met u aan een randzonevisie: Waar passen de verschillende opgaven? De gemeenteraad besluit uiteindelijk over deze visie.
De randzonevisie heeft twee doelen:
- Richting geven aan de keuze voor het meest geschikte gebruik van elk gebied en de ontwikkelingsrichting bepalen.
- Een kader bieden voor zowel grootschalige als kleinschalige ontwikkelingen, specifiek voor de landschappelijke inpassing. Andere provinciale regels blijven gelden.
We zijn begonnen met een technische en beleidsanalyse
In januari 2025 zijn we gestart met een analyse van de randzones. We hebben gekeken naar het geldende beleid, zoals de Visie op Rhenen en onze bestemmingsplannen. En naar beschikbare data over bodem, water en cultuurhistorie. Op basis hiervan hebben we een eerste analyse gemaakt over welke gebieden geschikt zijn voor wonen, werken, recreatie, landbouw of natuur. In maart en mei organiseren we bijeenkomsten hierover. Deze vindt u onder ‘praat en doe mee’ op deze pagina.
Vervolg en planning
Nadat we met experts en u als inwoner hebben gesproken, ronden we de Randzonevisie af. We hopen in de zomer het ontwerp af te ronden. Na een positief besluit van het college, ligt de visie zes weken ter inzage. U kunt dan zien wat we met uw opmerkingen hebben gedaan. U kunt ook een zienswijze indienen. Wanneer de visie ter inzage ligt en hoe u een zienswijze kunt indienen, leest u tegen die tijd op deze webpagina.
Vragen?
Neem dan contact op met Shirley Halbesma via [email protected](Verwijst naar een e-mailadres).

Ons landelijk gebied is meer in beweging dan ooit, met grote veranderingen en impact. De agrarische sector is een belangrijke identiteit van onze gemeente. We hebben met grote uitdagingen te maken. Denk hierbij aan opgaven rond landbouw, natuur, water, de energietransitie, verstedelijking, mobiliteit en recreatie. Het is onze ambitie om de agrarische bedrijven in onze gemeente op een gezonde en duurzame wijze te behouden. En ruimte te bieden aan functies die passen bij de deelgebieden uit de Visie op Rhenen. Daarom is een integrale aanpak nodig.
Een gezamenlijke aanpak
We nodigen u uit om de komende zes maanden samen met ons deze aanpak te maken. Deze aanpak noemen we het programma Landelijk Gebied. Dit programma maakt de opgaven uit de Visie op Rhenen concreet. Met strategische keuzes, doelen en de nodige maatregelen en acties. De gemeenteraad besluit uiteindelijk over deze aanpak.
- De gemeente neemt de regie en wacht niet af tot andere overheden besluiten nemen.
- Behoud van de agrarische sector als uitgangspunt.
- Het natuurlijke systeem is een voorwaarde voor economische activiteit.
- We richten ons op de kwaliteit van natuur, niet de kwantiteit.
- Elk deelgebied heeft een primaire functie.
Keuzes en verschillende belangen samenbrengen
Samen met (agrarische) ondernemers, natuur-, milieu- en landbouworganisaties en inwoners willen we werken aan een landelijk gebied dat duurzamer, leefbaarder en economisch sterker is. Dit vraagt om keuzes op het gebied van landbouw, economie, natuur, water, bodem, lucht en leefbaarheid. Het is aan ons om deze keuzes met u te maken en uw belangen samen te brengen. Daarom organiseren we verschillende bijeenkomsten. Deze vindt u onder ‘praat en doe mee’ op deze pagina.
Vervolg en planning
We verwerken de opbrengsten uit de bijeenkomsten in beleid en maatregelen, waarbij de vastgestelde kaders leidend zijn. Het concept-beleid wordt, als alles volgens plan loopt, net voor de zomervakantie afgerond. Vervolgens legt het college dit voor aan de gemeenteraad, die uiteindelijk het beleid vaststelt.
Vragen?
Neem dan contact op met Robbert Kip via [email protected](Verwijst naar een e-mailadres).
In de Visie op Rhenen 2035 staat voor dit deelgebied de opgave om te onderzoeken of een nieuwe woonkern met basisvoorzieningen wenselijk en haalbaar is. De komende maanden richten we ons op de haalbaarheid van zo’n woonkern. Daarnaast onderzoeken we waar andere ontwikkelingen in het Binnenveld mogelijk zijn, zodat we een eventuele woonkern in balans kunnen brengen met andere opgaven, zoals landbouw, natuur en recreatie.
Dit is een technisch onderzoek naar haalbaarheid en geen keuze voor of tegen een woonkern. De gemeenteraad beslist later of dit onderwerp verder wordt uitgewerkt. Pas daarna volgt participatie.
Vragen?
Neem dan contact op met Jelte Bloemzaad via [email protected](Verwijst naar een e-mailadres).
We nodigen u graag uit voor verschillende bijeenkomsten
Om een gedeeld beeld vorm te geven en waar te maken, is samenwerking en betrokkenheid van iedereen nodig: inwoners, agrariërs, ondernemers, gemeenten, provincies, natuur-, milieu- en landbouworganisaties en recreanten. Daarom nodigen wij u uit voor een aantal bijeenkomsten.
Praat mee over het landelijk gebied
Datum: 6 maart 2025
Tijd: Inloop vanaf 19.00 uur, start om 19.30 uur, einde rond 21.30 uur
Locatie: Dorpshuis Achterberg
Om dit proces te starten zijn we aan de slag gegaan met een analyse van de huidige situatie van het landelijk gebied. Zo zijn bijvoorbeeld de ecologische situatie en de verschillende landbouwbedrijven in beeld gebracht. We bespreken deze analyse: wat gaat er goed? Waar liggen knelpunten en welke kansen zien we voor verbetering? Uw kennis en ervaring helpen om dit beeld in- en aan te vullen.
Praat mee over de randzones en het landelijk gebied
Datum: 26 maart 2025
Tijd: Inloop vanaf 19.00 uur, start om 19.30 uur, einde rond 21.30 uur
Locatie: Huis van de gemeente
Tijdens de themabijeenkomst gaan we in gesprek met experts en maatschappelijke organisaties over het landelijk gebied en de randzones van onze gemeente. Waar liggen de kansen en uitdagingen? En waar moeten we rekening mee houden? We verdiepen ons in de volgende thema’s. Met als rode draad ‘Rhenen neemt regie’.
- De agrarische sector als uitgangspunt
- Duurzame economische activiteiten
- Bestaande natuur versterken
- Randzones: waar liggen kansen voor ontwikkeling?
Deze zijn mede bepaald op basis van de uitkomsten van de bijeenkomst van 6 maart. Experts en organisaties zijn uitgenodigd via de mail of een brief.
In dit verslag vindt u een samenvatting van wat er die avond is gedeeld. (pdf, 125 KB)
Praat mee over het landelijk gebied van de toekomst
Datum: 10 april 2025
Tijd: Inloop vanaf 19.00 uur, start om 19.30 uur, einde rond 21.30 uur
Locatie: Dorpshuis Achterberg
Deze bijeenkomst draait om de vraag: wat is nodig en wat kunnen we als gemeente en als inwoners zelf doen? We kijken naar maatregelen voor een gezond landelijk gebied met kansen voor ondernemers, waarbij het landschap niet verslechtert. Denk aan een goed toekomstperspectief voor (agrarische) ondernemers, minder uitstoot en het herstel van schoon water en een gezonde bodem.
In dit verslag vindt u een samenvatting van wat er die avond is gedeeld. (pdf, 109 KB)
Praat mee over de randzones van Rhenen
Datum: 8, 13 en 14 mei 2025
Tijd: Inloop vanaf 19.00 uur, start om 19.30 uur, einde rond 21.30 uur
Locatie: Dorpshuis Achterberg (8 mei), Huis van de Gemeente (13 mei) en MFG Bestegoed, Elst (14 mei)
Op 8 mei, 13 mei en woensdag 14 mei zijn er inwonersbijeenkomsten. Tijdens deze avonden bespreken we de keuzes die we tot nu toe hebben gemaakt op basis van de analyse en de uitkomsten van de bijeenkomst op 26 maart. We kijken vooral naar welke opgaven uit de Visie op Rhenen waar passen en onder welke voorwaarden. Dit doen we door met u in gesprek te gaan.
In dit verslag vindt u een samenvatting van deze bijeenkomsten (pdf, 213 KB)
We hopen dat u erbij bent!
Om alles goed te organiseren, vragen we u zich aan te melden via [email protected](Verwijst naar een e-mailadres). De resultaten van de bijeenkomsten worden verwerkt en met u gedeeld.
Vragen?
Of wilt u de posters en de presentatie van de bijeenkomsten over de randzones van Rhenen ontvangen? Neem dan contact op met Shirley Halbesma of Robbert Kip via [email protected](Verwijst naar een e-mailadres).
Meer informatie
De visie wordt elke vier jaar geactualiseerd
Aan het begin van een nieuwe bestuursperiode kijkt het college of de visie nog klopt of dat er aanpassingen nodig zijn. Als dat het geval is, stelt de gemeenteraad de nieuwe versie vast.