Verkiezingen Europees Parlement

Op donderdag 6 juni 2024 is de verkiezing voor het Europees Parlement. Door te stemmen bepaalt u mee welke personen namens Nederland lid worden van het Europees Parlement. 

Wie mag er stemmen?

U mag stemmen voor het Europees Parlement als u:

  • 18 jaar of ouder bent op 6 juni 2024
  • de Nederlandse nationaliteit hebt
  • de nationaliteit hebt van een ander land dat meedoet aan de Europese Unie én u voor 23 april 2024 bent geregistreerd als stemmer

Wat heb ik nodig om te stemmen?

Om te kunnen stemmen heeft u twee dingen nodig: een stempas en een identiteitsbewijs.

Uiterlijk donderdag 23 mei 2024 ontvangt u de stempas per post. Het adres waar u op 23 april 2024 (de dag van kandidaatstelling) officieel staat ingeschreven, bepaalt in welke gemeente u mag stemmen. Op dit adres ontvangt u ook de stempas.

U kunt stemmen met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit Nederland. Kiezers met een dubbele nationaliteit kunnen ook stemmen met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit een EER-land of een paspoort of identiteitskaart uit Zwitserland.

Identiteitsbewijs gestolen of kwijt?

Is uw identiteitsbewijs gestolen of bent u het kwijt? Met een verklaring van vermissing kan u toch gaan stemmen. Deze verklaring vraagt u aan in het gemeentehuis. Neem een pasje mee met daarop uw foto, bijvoorbeeld een persoonlijke OV-chipkaart.

Woont u in Nederland en heeft u de nationaliteit van een ander land dat meedoet aan de Europese Unie (EU)?

Dan mag u kiezen in welk land u gaat stemmen: in Nederland of in het EU-land van uw nationaliteit. 

  • Stemmen in Nederland 

Heeft u de nationaliteit van een ander land dat meedoet aan de Europese Unie? En wilt u stemmen in Nederland? Meld u dan bij ons aan.

Dit doet u door het Nederlandstalige formulier ‘Model Y32’ (pdf, 553 KB) in te vullen. Vul het formulier in met blokletters. Mail het formulier daarna met een kopie van uw identiteitsbewijs (ID-kaart, paspoort of rijbewijs) naar [email protected]. Of stuur het op naar: 

Gemeente Rhenen
Team Inwonerszaken | Verkiezingen 
Postbus 201, 3910 AE  Rhenen

Het formulier moet op zijn laatst op 23 april 2024 door ons zijn ontvangen. Maximaal 14 dagen voor de verkiezing wordt een stempas bezorgd op uw adres. Daarmee mag u in Nederland stemmen bij de verkiezing van de leden van het Europees Parlement. 

  • Stemmen in het EU-land van uw nationaliteit 

Bent u al eerder aangemeld in Nederland voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement, maar wilt u nu stemmen in het land van uw nationaliteit? Neem dan contact met ons op om uw eerdere aanmelding in te trekken. Stuur daarvoor een e-mail naar [email protected] of bel naar (0317) 681 681.

Dubbel stemmen is strafbaar

U mag maar één keer stemmen bij de verkiezing van de leden van het Europees Parlement. U stemt in Nederland óf in het EU-land van uw nationaliteit. Dubbel stemmen wordt bestraft met een gevangenisstraf van maximaal een maand of een boete. 

Wilt u het formulier en de uitleg in een andere taal lezen?

Op de website van de Rijksoverheid kunt u Model 'Y 32' en de begeleidende brief in de talen Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Pools en Spaans vinden.