Verkiezingen Europees Parlement

Woont u in Nederland en heeft u de nationaliteit van een ander land dat meedoet aan de Europese Unie (EU)? Dan mag u kiezen in welk land u gaat stemmen: in Nederland of in het EU-land van uw nationaliteit. 

Stemmen in Nederland 

Heeft u de nationaliteit van een ander land dat meedoet aan de Europese Unie? En wilt u stemmen in Nederland? Meld u dan bij ons aan.

Dit doet u door het Nederlandstalige formulier ‘Model Y32’ (pdf, 553 KB) in te vullen. Vul het formulier in met blokletters. Mail het formulier daarna met een kopie van uw identiteitsbewijs (ID-kaart, paspoort of rijbewijs) naar [email protected]. Of stuur het op naar: 

Gemeente Rhenen
Team Inwonerszaken | Verkiezingen 
Postbus 201, 3910 AE  Rhenen

Het formulier moet op zijn laatst op 23 april 2024 door ons zijn ontvangen. Maximaal 14 dagen voor de verkiezing wordt een stempas bezorgd op uw adres. Daarmee mag u in Nederland stemmen bij de verkiezing van de leden van het Europees Parlement. 

Stemmen in het EU-land van uw nationaliteit 

Bent u al eerder aangemeld in Nederland voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement, maar wilt u nu stemmen in het land van uw nationaliteit? Neem dan contact met ons op om uw eerdere aanmelding in te trekken. Stuur daarvoor een e-mail naar [email protected] of bel naar (0317) 681 681.

Dubbel stemmen is strafbaar

U mag maar één keer stemmen bij de verkiezing van de leden van het Europees Parlement. U stemt in Nederland óf in het EU-land van uw nationaliteit. Dubbel stemmen wordt bestraft met een gevangenisstraf van maximaal een maand of een boete. 

Wilt u het formulier en de uitleg in een andere taal lezen?

Op de website van de Rijksoverheid kunt u Model 'Y 32' en de begeleidende brief in de talen Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Pools en Spaans vinden.