Paspoort of identiteitskaart aanvragen of verlengen

Een paspoort of identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente. Dit kan alleen op afspraak. Ook kinderen moeten zelf (mee) komen bij het aanvragen en ophalen van hun identiteitsbewijs. Na 5 werkdagen kunt u het paspoort of de identiteitskaart zelf ophalen in het gemeentehuis.

Afspraak maken

Meenemen voor aanvraag reisdocument

 • alle reisdocumenten (paspoort en identiteitskaart) die van u zijn. Het maakt niet uit of ze geldig zijn of verlopen;
 • rijbewijs als u geen paspoort of identiteitskaart heeft;
 • één pasfoto die voldoet aan de eisen van de rijksoverheid. De pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn.  Let op: foto's uit een pasfotoautomaat voldoen niet altijd aan alle eisen;
 • geld of pinpas.

Voor kinderen 

Bij de aanvraag van een identiteitskaart voor een kind jonger dan 12 jaar en voor de aanvraag van een paspoort voor een kind tot 18 jaar geldt:

 • Komen beide ouders/gezaghebbers mee met het kind? Neem dan allebei uw identiteitsbewijs mee.
 • Komt er 1 ouder/gezaghebber mee? Neem dan uw eigen identiteitsbewijs mee. Neem ook een kopie van het identiteitsbewijs en een ingevulde toestemmingsverklaring (pdf, 79 KB) mee van de andere ouder/gezaghebber.
 • Toestemming online regelen? Dat kan met het online formulier Toestemmingsverklaring.
 • Komt de wettelijke voogd mee en bent u geen ouder van het kind? Neem dan uw identiteitsbewijs mee en een uittreksel van het gezagsregister.

Identiteitsbewijs kwijt of gestolen

Als u uw paspoort of identiteitskaart kwijt bent, kunt u dit melden bij de gemeente. U hoeft niet eerst naar de politie om aangifte te doen. Alleen als er sprake is van een misdrijf, is het wel verstandig om aangifte te doen bij de politie.

U kunt de vermissing ook online melden met DigiD. Dan moet u voor het aanvragen van het nieuwe document nog wel een afspraak maken.

 • Vraag direct een nieuw identiteitsbewijs aan, als uw paspoort of ID gestolen is of kwijt. Wij maken bij de aanvraag uw oude identiteitsbewijs ongeldig. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
 • Als iemand een paspoort of identiteitskaart vindt en bij het gemeentehuis brengt, vernietigen wij dit document. Dit is volgens de wet verplicht.

Als u in het buitenland uw reisdocument kwijt bent geraakt, moet u dit zo spoedig mogelijk melden bij de plaatselijke politie. Aansluitend moet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nieuw paspoort of tijdelijk reisdocument aanvragen om mee terug naar Nederland te kunnen reizen. Bij terugkomst in Nederland moet u ook aangifte doen bij de Nederlandse politie.

Spoedaanvraag paspoort of identiteitskaart

Als u voor 13.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het identiteitsbewijs meestal de volgende werkdag na 11.00 uur afhalen. Als er een uitzondering is, wordt u aan de balie geïnformeerd. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag.

Ophalen paspoort of ID-kaart

Een paspoort of identiteitskaart moet u persoonlijk afhalen. Ook kinderen moeten zelf meekomen bij het ophalen van hun identiteitsbewijs. Ophalen kan zonder afspraak. U kunt hiervoor iedere werkdag terecht tussen 09.00 en 13.00 uur. Op woensdag kan dit ook ’s middags en ’s avonds tot 20.00 uur.

Verschil paspoort en identiteitskaart

 • Een paspoort kunt u overal in de wereld gebruiken als geldig reisdocument. In de meeste Europese landen is een identiteitskaart geldig. Buiten Europa niet. Let op: Vanaf 1 oktober 2021 kunt u alleen met een paspoort reizen naar het Verenigd Koninkrijk.
 • Kinderen vanaf 12 jaar mogen zelfstandig een ID-kaart aanvragen en ophalen, zonder dat toestemming van ouders nodig is.
 • Voor het zelfstandig aanvragen van een paspoort geldt de leeftijd van 18 jaar
 • De ID-kaart heeft een chip, waarmee u kunt inloggen in DigiD.
Tarieven paspoort en ID-kaart
Soort identiteitsbewijs Kosten
paspoort (18 jaar en ouder) € 83,85
Identiteitskaart (18 jaar en ouder) € 75,80
paspoort (tot en met 17) € 63,40
identiteitskaart (tot en met 17) € 40,90
extra kosten spoedaanvraag € 57,00
bezorgen reisdocument € 15,00