Politieke partijen ondersteunen

Op deze pagina staat informatie over ondersteuningsverklaringen en reclame voor politieke partijen. Van dinsdag 9 april tot en met dinsdag 23 april 2024 is het mogelijk om in het Huis van de gemeente een ondersteuningsverklaring af te leggen.

Maak een afspraak

Wat is een ondersteuningsverklaring? 

Met een ondersteuningsverklaring steunt u een politieke partij die meedoet aan de verkiezing voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement. Nieuwe partijen, die nog niet in het Europees Parlement zitten, moeten minimaal 30 ondersteuningsverklaringen van kiezers inleveren. Pas dan kunnen zij meedoen aan de verkiezingen.

Een ondersteuningsverklaring afleggen werkt zo: 

 • Download het Model H 4 (Ondersteuningsverklaring) formulier via de website van de Rijksoverheid en print het uit. 
 • Vul het formulier in, maar zet nog geen handtekening. 
 • Kom naar het Huis van de gemeente. Dat kan van dinsdag 9 april tot en met dinsdag 23 april 2024. Een afspraak maken is niet nodig, maar wel gewenst. 
 • Neem het ingevulde formulier ondersteuningsverklaring en uw identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart) mee. 
 • Onderteken het formulier aan de balie in het gemeentehuis. 
 • Als de medewerker uw ondersteuningsverklaring heeft gecontroleerd en opgeslagen, krijgt u het formulier terug. 
 • Lever het formulier in bij de politieke partij die u wilt steunen. 

Let op: 

 • U mag maar één ondersteuningsverklaring per persoon afleggen 
 • U moet in Rhenen staan ingeschreven als kiesgerechtigde. 

Herstellen van verzuimen 

Op donderdag 25 april en vrijdag 26 april 2024 is er een mogelijkheid voor het herstellen van een verzuim. Een verzuim is bijvoorbeeld een document dat mist. Herstellen kan tussen 09.00 en 17.00 uur aan de balie in het Huis van de gemeente. Het is gewenst dat hiervoor een afspraak wordt gemaakt. Dit kan via de knop bovenaan de pagina.

Promotie van politieke partijen

Wilt u een politieke partij onder de aandacht brengen? Hieronder leest u wat daarvoor de mogelijkheden zijn. 

In aanloop naar de verkiezing voor het Europees Parlement maakt de gemeente Rhenen gebruik van grote verkiezingsborden. De posters van de politieke partijen worden door een externe partij op een plaat gedrukt.

De verkiezingsborden mogen niet worden beplakt. Politieke partijen kunnen hiervoor informatie opvragen via het e-mailadres [email protected]  

Locaties verkiezingsborden  

Er komen op 4 locaties in Rhenen verkiezingsborden te staan.  

 • Zwarteweg/Lijnweg N233
 • Rotonde Paardenveld/N225
 • Achterberg: T-splitsing Achterbergsstraatweg/Schoneveld
 • Elst: Schoolweg op het grasveld tegenover supermarkt Albert Heijn

Naast de vaste verkiezingsborden kunt u ook driehoeks- of sandwichborden plaatsen. Minimaal 2 weken voordat u deze reclameborden wilt plaatsen, moet u hiervoor een vergunning aanvragen met het digitale aanvraagformulier hieronder.

De voorwaarden zijn:

 • maximaal 3 weken plaatsen;
 • maximaal 15 borden in Rhenen, maximaal 10 borden in Elst & maximaal 5 borden in Achterberg;
 • de borden mogen niet binnen een straal van 100 meter tot een stembureau worden geplaatst. (de exacte locaties van de stembureaus worden als bijlage bij de vergunning gevoegd);

Aan de reclamevergunning zitten legeskosten verbonden à € 19,00 (Verordening leges 2024). Dit bedrag moet tijdens het indienen van de aanvraag worden voldaan via iDeal.

Vergunning aanvragen

Voor het verspreiden van gedrukte stukken heeft u geen vergunning nodig, maar dit moet wel gemeld worden bij de gemeente.

Meld minimaal twee weken voordat u reclameflyers of samples gaat verspreiden dat u hiermee wilt starten. Aan deze melding zitten géén legeskosten verbonden.

Let op! Er mag niet geflyerd worden op donderdag tussen 08.00 uur en 12.30 uur op de weekmarkt in Rhenen (lage gedeelte Frederik van de Paltshof).

U kunt ook gebruikmaken van A0 2-sign buiten reclameborden. Wilt u meer informatie over tijdelijke reclame? Neem dan contact op met Centercom Buitenreclame via [email protected] of telefonisch via de accountmanagers Otto de Weerdt (06 46 83 03 15) of Micha Gollmer (06 46 83 03 13).  

Geen reclame in of rondom het stembureau  

Volgens de Kieswet is reclame maken in en/of rondom een stemlocatie niet toegestaan. Denk hierbij aan het uitdelen van flyers, het aanspreken van kiezers of welke andere vorm van reclame dan ook met als doel kiezers te beïnvloeden. Worden er op de verkiezingsdag toch reclameberichten geplaatst in en/of rondom een stemlocatie, dan moeten deze binnen een uur worden verwijderd. Gebeurt dit niet, dan worden deze door de gemeente verwijderd. De kosten voor verwijdering zijn voor rekening van de overtredende partij.  

Melding maken van flyeren

Zodra, bijvoorbeeld tijdens het flyeren, een object wordt geplaatst zoals (sta-)tafel, kraam, koffiekar, partytent, etc., dan wordt formeel gezien een standplaats ingenomen.

Hiervoor moet dan, minimaal vier weken van tevoren, een standplaatsvergunning worden aangevraagd via het digitale formulier hieronder

Aan deze standplaatsvergunning zitten legeskosten verbonden à € 17,50 (Verordening leges 2024).

Vergunning aanvragen

Het organiseren van een gezamenlijke verkiezingsmarkt is eveneens mogelijk.

Hiervoor dient u minimaal 8 weken van tevoren een evenementenvergunning aan te vragen via het digitale formulier hieronder. Bij de aanvraag moet een tekening/plattegrond van de markt worden ingediend.

De opzet van een dergelijke markt valt veelal onder de categorie A-evenement. Bij A-evenementen, van niet commerciële aard, zijn de legeskosten vrijgesteld.

Vergunning aanvragen