Hulp aan Oekraïners

Er is een enorme vluchtelingenstroom uit Oekraïne op gang gekomen door de oorlog. Wij vangen als gemeente Oekraïners op en helpen hen zolang dat nodig is. 

Heel veel vragen van vluchtelingen worden (ook in het Oekraïens) beantwoord op de website www.refugeehelp.nl

Heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op via [email protected] of bel met (0317) 681 681

Hoeveel Oekraïense vluchtelingen zijn er nu in de gemeente Rhenen? 

Op dit moment vangen we 80 tot 90 Oekraïense vluchtelingen op in de gemeente. De meeste mensen wonen hier van kort nadat de oorlog in het voorjaar van 2022 uitbrak.

Hoe probeert de gemeente opvang te organiseren?

De vluchtelingen worden opgevangen in flexwoningen, anti-kraak woningen, andere woonruimtes die de gemeente huurt en bij particulieren.

Vanuit de landelijke overheid is er een dringend verzoek meer Oekraïners op te gaan vangen. Verschillende locaties zijn aangeboden of als optie gemeld. Deze zijn of worden door ons onderzocht voor een mogelijkheid als opvanglocatie.

Heeft u een idee voor een opvanglocatie? Dan ontvangen wij uw reactie graag via [email protected] 

Algemene handreiking voor opvang bij particulieren

Het Rijk heeft een algemene handreiking uitgegeven. Hierin staan veel tips en linkjes voor als u zelf vluchtelingen in huis heeft. Of als u dit overweegt. Bekijk de informatie hier.

Wilt u opvang bieden bij u in huis?

Dit kan, maar wij raden het niet aan. Op dit moment wordt de opvang en langdurig verblijf landelijk en regionaal georganiseerd. Zo zorgen we dat vluchtelingen alleen worden doorgestuurd naar plekken waar nog plek is, en waar gemeentes ook voor langdurig verblijf kunnen zorgen. Als u zelf vluchtelingen in huis haalt, gaat dit buiten deze structuur om. Dit kan betekenen dat u de vluchtelingen bij u thuis (langdurig) zelf moet opvangen. De gemeente Rhenen heeft op dit moment geen extra opvangplekken beschikbaar. Bij het zelf mensen in huis halen, wordt u zelf ook verantwoordelijk voor de opvang op lange termijn. 

Heeft u veel ruimte in huis waarmee u de vluchtelingen langdurig een eigen ruimte en privacy kunt bieden, neem dan contact op met de gemeente. Mail naar [email protected] of bel met (0317) 681 681

Moeten de vluchtelingen zich registreren?

Ja, het is belangrijk dat de Oekraïense vluchtelingen zich registreren. Dit kan door een afspraak voor ze te maken bij de gemeente. Het is belangrijk dat de vluchtelingen naar de afspraak ook een paspoort meebrengen. Bij getrouwde mensen ook het huwelijkscertificaat en bij kinderen ook de geboortecertificaten. Ook moet er iemand van het gastgezin aanwezig zijn bij de afspraak. U kunt dan toestemming geven dat er tijdelijk mensen op uw adres ingeschreven worden. 

Hoe kunnen de Oekraïense vluchtelingen hulp krijgen?

Het is belangrijk dat de Oekraïense vluchtelingen zich registreren bij de gemeente waar ze verblijven. Dit kan door een afspraak voor ze te maken bij de gemeente. Door deze registratie kunnen we de vluchtelingen helpen met scholing, (psychische) zorg, en mogelijk in de toekomst ook een bijstandsuitkering. 

Hoe krijgen de Oekraïense vluchtelingen medische zorg?

Ontheemden uit Oekraïne met een Burgerservicenummer vallen vanaf 1 juli 2022 onder de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO). Ontheemden uit Oekraïne krijgen medisch noodzakelijke zorg uit het basispakket. Zij hoeven geen premie of eigen risico te betalen. Zorgverleners declareren hun zorgkosten via hun reguliere declaratiesysteem. Kijk hier voor meer informatie.

Krijgen de vluchtelingen geld van de overheid?

Ja, vluchtelingen hebben recht op een aantal vergoedingen vanuit de overheid, zoals leefgeld. De Oekraïense gezinnen die het nodig hebben, ontvangen leefgeld van de gemeente.

Kunnen de Oekraïense kinderen naar school?

Ja, de kinderen in de basisschoolleeftijd gaan naar school in Elst en in Rhenen. Kinderen van 12 jaar en ouder gaan naar een Internationale schakelklas (ISK) in Wageningen.

Taalles voor Oekraïners

De basistaallessen worden verzorgt door vrijwilligers. Taallessen vanaf niveau A1 kunnen worden gevolgd bij erkende taalonderwijs instellingen. Voor informatie en vragen kunt u terecht van Alewijn Donraadt via [email protected]

Moeten de vluchtelingen asiel aanvragen?

Nee, een groot deel van de Oekraïense vluchtelingen hoeft nu geen asiel aan te vragen. Zij krijgen een tijdelijke bescherming. De Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) geeft in Nederland recht op opvang en medische zorg. En onderwijs voor minderjarige kinderen. Het geeft ook de mogelijkheid om te werken. Als u onder de richtlijn valt, mag u tot 4 maart 2026 in Nederland blijven. U valt onder de richtlijn in Nederland als een van de situaties op deze website voor u geldt. 

Mogen de vluchtelingen werken?

Vanaf 1 april 2022 mogen de Oekraïense vluchtelingen, die vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming, werken. Bent u werkgever en heeft u werk in de aanbieding? Neem dan contact op met Franka van Schuppen. Zij is van het werkgeversservicepunt. U bereikt haar op 06-22945491 of via e-mailadres [email protected]. Zij probeert kandidaten te matchen aan werkgevers die personeel zoeken. Kijk hier voor meer informatie.

Is er een hulpprikbord waar ik mijn aanbod kan plaatsen? 

Wilt u iets doen voor vluchtelingen? Oppassen op kinderen? Een concert? Een knutselmiddag organiseren? Plaats uw aanbod in deze Facebookgroep