Leerlingenvervoer aanvragen

Leerlingenvervoer is een voorziening of een vergoeding voor het reizen van en naar school.

U kunt leerlingenvervoer aanvragen wanneer uw kind door een handicap, beperking of ziekte niet zelfstandig naar school kan gaan. Ook is voor basisschoolleerlingen een vergoeding mogelijk als zij vanwege hoogbegaafdheid of hun geloofsovertuiging meer dan 6 kilometer (enkele reis) naar school moeten reizen. 

Klik op onderstaande link voor een beslisboom om te ontdekken of uw kind recht heeft op leerlingenvervoer, en wat de mogelijkheden zijn.

Beslisboom leerlingenvervoer Rhenen (pdf, 239 KB)

In de beslisboom hierboven en op deze pagina ziet u wanneer u in aanmerking komt voor een vergoeding voor het openbaar vervoer, voor een kilometervergoeding als u zelf rijdt, voor een hulpmiddel van Eigenreis om uw kind zelfstandig te leren reizen of voor een taxibusje als aangepast vervoer.

Let op: het leerlingenvervoer is er alleen voor vervoer van huis naar school en weer terug. Vervoer naar bijvoorbeeld naschoolse opvang hoort er niet bij. Ook is leerlingenvervoer alleen mogelijk voor vervoer naar de dichtstbijzijnde passende school. Als u zelf kiest voor een verder weg gelegen school, komt u niet in aanmerking voor een volledige vergoeding.

Aanvraag schooljaar 2024-2025

Een aanvraag voor leerlingenvervoer dient u digitaal in via de link hieronder. Daarbij logt u in met uw DigiD.

Aanvraag BO en HB BO 2024-2025 Aanvraag (V)SO/SBO 2024-2025

Soorten vergoeding

Kan uw kind zelfstandig met het openbaar vervoer naar school? En zit uw kind op een van de volgende scholen?

 • een speciale school voor basisonderwijs (SBO)
 • een school voor speciaal onderwijs (SO)
 • een basisschool (reisafstand meer dan 6 km enkele reis) met een bijzondere godsdienstige/levensbeschouwelijk richting omdat u bezwaar heeft tegen dichterbij gelegen scholen
 • een hoogbegaafden basisschool (reisafstand meer dan 6 km enkele reis) met een toelaatbaarheidsverklaring HB van het samenwerkingsverband.

Dan kunt u een tegemoetkoming in de kosten aanvragen. De hoogte van de tegemoetkoming hangt af van de reden waarom uw kind niet zelf naar school kan reizen.

Kan uw kind niet zelfstandig reizen en brengt u uw kind zelf met de auto naar school? Zit uw kind op een van de volgende scholen?

 • Een speciale school voor basisonderwijs (SBO)
 • Een school voor speciaal onderwijs (SO)
 • Een school voor voortgezet speciaal  onderwijs (VSO)
 • Een basisschool (reisafstand meer dan 6 km enkele reis) met een bijzondere godsdienstige/levensbeschouwelijk richting omdat u bezwaar heeft tegen dichterbij gelegen scholen.

Dan kunt u een tegemoetkoming in de kosten aanvragen voor het eigen vervoer. De hoogte van de tegemoetkoming hangt af van de reden waarom uw kind niet zelf naar school kan reizen. U moet ook bereid zijn om andere kinderen mee te nemen.

Kan uw kind vanwege een structurele handicap, beperking of ziekte niet zelfstandig naar school en ook niet met begeleiding in het openbaar vervoer reizen? 
Dan kunt u een aanvraag doen voor aangepast vervoer met een taxibusje. 
De taxibusjes vervoeren maximaal 8 kinderen. Dit kunnen ook kinderen van andere scholen zijn. We proberen slim te combineren en de reistijd beperkt te houden, maar een enkele reis kan toch 1,5 uur gaan duren.   
De gemeente vraagt bij een verzoek om taxivervoer aan de school een advies over het vervoer.

Als uw kind vanwege een handicap, beperking of ziekte gebruik maakt van het leerlingenvergoeding hoeft u niets te betalen voor vervoer, tenzij u zelf kiest voor een verder weg gelegen school.

Als uw kind naar een basisschool (meer dan 6 km enkele reis) met een bijzondere godsdienstige/levensbeschouwelijke richting gaat, is de tegemoetkoming afhankelijk van uw inkomen. 

Reist uw kind met de taxi, maar is het toe aan een volgende stap naar zelfstandigheid? Kan uw kind best reizen met het openbaar vervoer, maar heeft het daar wel begeleiding bij nodig? Zou uw kind met de fiets/brommer naar school kunnen als er controle op is? De gemeente Rhenen gunt deze leerlingen een volgende stap! In januari 2018 zijn we gestart met het project Eigenreis, waarbij leerlingen leren zelfstandig te reizen. Bijvoorbeeld: 

 • samen reizen met een begeleider
 • reizen in het openbaar vervoer met een app op de mobiele telefoon
 • reizen (fiets/brommer/openbaar vervoer) met de Buzz Buddy.

Met Eigenreis leren leerlingen waar mogelijk zelfstandig te reizen en zo hun wereld te vergroten. We leveren maatwerk, we kijken samen wat uw kind nodig heeft, in kleine stapjes. We maken gebruik van producten van GoOV (link hieronder).

Heeft u vragen over Eigenreis? Of wilt gewoon eens weten of het iets voor uw kind is, nu of in de toekomst? Neem dan contact op met Krista Rigtering: [email protected] of (06) 40982721.

Website GoOV over app en Buzz Buddy