Parkeren

Parkeren is in de gemeente gratis. Een paar beperkingen: 

  • U mag met een parkeerschijf in de blauwe zone (parkeerschijfzone) maximaal 1,5 uur uw auto neerzetten.
  • In de benedenstad in Rhenen geldt vergunningparkeren. Hier mag u dus enkel parkeren met een geldige vergunning.
  • Op een gehandicaptenparkeerplaats mag u alleen met gehandicaptenparkeerkaart parkeren.

Ontheffing kortparkeren in een blauwe zone

De blauwe zone is bedoeld om langdurig parkeren tegen te gaan. Er zijn in Rhenen twee blauwe zones: bij het NS-station en in het centrum (het gebied rondom de Frederik van de Paltshof/Herenstraat).

In de stationsomgeving kunnen bewoners die wonen in de blauwe zone een ontheffing aanvragen. Deze ontheffing biedt de bewoners de mogelijkheid om tijdens de tijden van de blauwe zone lang te parkeren. Heeft u een eigen uitrit, dan wordt maximaal één ontheffing op kenteken verleend. Heeft u geen parkeervoorziening op eigen terrein, dan kunnen maximaal twee ontheffingen op kenteken worden verleend.

Voor de blauwe zone in de parkeergarage Rhenense Hof kan alleen door ondernemers uit het centrum van Rhenen een ontheffing worden aangevraagd. Hiervoor zijn maximaal 40 parkeerplekken beschikbaar. Deze ontheffing biedt deze ondernemers de mogelijkheid om tijdens de openingstijden van de parkeergarage lang te parkeren in de blauwe zone van de parkeergarage.

De criteria om in aanmerking te kunnen komen voor een ontheffing op bedrijfsnaam vindt u terug in de beleidsregels.

Beleidsregels ontheffing Rhenense Hof (pdf, 489 KB)

Ontheffing aanvragen

U kunt een ontheffing digitaal aanvragen met het formulier hieronder. Bij het invullen heeft u uw DigiD nodig. U kunt ook (zonder afspraak) langskomen bij de balie in het Huis van de Gemeente.

Het aanvragen van een ontheffing kost € 21,50 (na 1 jan. 2024: €23,50). Dit bedrag betaalt u vooraf, gelijk met uw aanvraag. Als u de aanvraag online doet, betaalt u via iDEAL. Bij de balie kunt u contant of per pin betalen. De aanvraagkosten krijgt u niet terug als de gemeente besluit om u geen ontheffing te verlenen.

Ontheffing kortparkeren bij het station Ontheffing parkeergarage Rhenense Hof