Vergunningparkeren benedenstad

Vanaf 1 oktober 2023 geldt er vergunningparkeren in de benedenstad van Rhenen, het gebied ten zuiden van de Herenstraat en Frederik van de Paltshof. Bewoners parkeren vanaf dan met een parkeervergunning. Bezoekers kunnen parkeren met een kraskaart met daarop de datum aangegeven.

Het vergunningparkeren geldt in dit gebied van maandag tot en met zondag van 00.00 uur tot 23.59 uur. Het parkeren met een vergunning is op de Koningshof uitgezonderd op zon- en feestdagen. Mensen met een gehandicaptenparkeerkaart kunnen ‘vrij’ parkeren in de benedenstad. Deze kaart zien we als vergunning.

Gebied benedenstad Rhenen

Het gebied van het vergunningparkeren is aangegeven op onderstaande overzichtskaart. Op deze kaart ziet u de benedenstad Rhenen. In het rode vlak liggen de straten waar het vergunningparkeren gaat gelden.

Klik hier voor een pdf-versie van de kaart (pdf, 192 KB).

Dit geldt voor de volgende straten: Van Deventerstraat, Gasthuisstraat, Steilestraat, Doelenstraat, Rijnstraat, Kruisstraat, Keldermanspad, Kerkstraat, Zuidwal, Markt, Bontekoestraat (m.u.v. het gedeelte tussen de Herenstraat en Bontekoestraat 6a), Torenstraat (m.u.v. het gedeelte tussen de Frederik van de Paltshof en Torenstraat 7), Weverstraat, Kerkplein, Koningstraat (m.u.v. het gedeelte tussen de Frederik van de Paltshof en Van Deventerstraat 24), Koningshof (m.u.v. het gedeelte tussen de Utrechtsestraatweg en de Doelenstraat), Bouwhuisstraat, Buitenwal en Doelenwal.

Informatie:

Uitbreiding blauwe zone Koningshof

Een deel van het parkeerterrein Koningshof, waar nu vergunningparkeren geldt, wordt begin april omgezet naar een blauwe parkeerschijfzone. 

Lees het nieuwsbericht: Uitbreiding blauwe zone Koningshof

Aanvragen parkeervergunning

Online aanvragen (met DigiD)

Aan de aanvraag van een vergunning zijn kosten verbonden. Deze kosten betaalt u vooraf, gelijk met uw aanvraag. Bij een online aanvraag logt u in met uw DigiD en betaalt u via iDeal. Uw aanvraag nemen we in behandeling nadat u heeft betaald.

Als uw aanvraag wordt afgewezen, krijgt u geen geld terug. Klik op onderstaande links om een aanvraag te doen:

Aanvragen bij de balie

Heeft u geen mogelijkheden om de parkeervergunning online aan te vragen? Geen probleem, dan helpen wij u verder. Hiervoor kunt u zonder afspraak naar het Huis van de Gemeente komen. Bij het Klant Contact Centrum doen we samen de aanvraag en betaalt u deze ter plekke contant of per pin.

Wanneer u een parkeervergunning heeft aangevraagd – en deze is betaald – nemen we de aanvraag in behandeling. De gemeente heeft maximaal 6 weken nodig om uw aanvraag te beoordelen en de vergunning te verstrekken. Deze wordt aan u gestuurd.

 • U staat ingeschreven op een adres in de benedenstad van Rhenen. Naast het gebied waar het vergunningparkeren geldt, is dit ook van toepassing voor bewoners die wonen aan de zuidzijde (even huisnummers) van de:
  • Herenstraat (tussen Frederik van de Paltshof en Bontekoestraat)
  • Frederik van de Paltshof (tussen Herenstraat en Koningshof)
 • Wilt u voor uw bezoek een parkeervergunning aanvragen (kraskaarten)? Ook hier geldt dat deze vergunning alleen kan worden aangevraagd door bewoners die staan ingeschreven op een adres in de benedenstad van Rhenen. Voor het aanvragen van de kraskaarten hoeft u niet in het bezit te zijn van een auto.

Soorten vergunningen en kosten

Er zijn verschillende soorten vergunningen:

Soort vergunning Prijs
1e bewonersvergunning € 23,50
2e bewonersvergunning € 99,50
Mantelzorgvergunning € 99,50
Zorgvergunning € 99,50
Vergunning deelauto € 99,50
Kraskaarten bezoekers € 12,50 per 10 stuks

1e bewonersvergunning

(Let op: vul bij de aanvraag ingangsdatum 1 oktober 2023 in)

 • U staat ingeschreven op een adres in de benedenstad van Rhenen.
 • U heeft geen parkeergelegenheid op eigen terrein. Dit wordt bij de aanvraag gecontroleerd.
 • De parkeervergunning is op kenteken. Hiervoor overlegt u het kentekenbewijs van de auto.
 • Voor een leaseauto of een auto van uw werkgever overlegt u een leaseverklaring of een houdersverklaring.
 • De vergunning is voor 2 jaar.

2e bewonersvergunning

(Let op: vul bij de aanvraag ingangsdatum 1 oktober 2023 in)

 • U kunt deze 2e bewonersvergunning aanvragen voor een eventuele 2e auto op uw adres wanneer u in aanmerking komt voor de 1e bewonersvergunning en deze al heeft aangevraagd.
  OF:
 • Bij parkeergelegenheid op eigen terrein kunt u maximaal 1 bewonersvergunning aanvragen. U komt dan in aanmerking voor alleen de 2e bewonersvergunning.
   
 • Als op één adres sprake is van verhuur van afzonderlijke delen van de woning in het kader van bewoning geldt dat er maximaal 2 vergunningen kunnen worden verleend op dit adres. Wij verzoeken u dit onderling te regelen.
 • U staat ingeschreven op een adres in de benedenstad van Rhenen.
 • De parkeervergunning is op kenteken. Hiervoor overlegt u het kentekenbewijs van de auto.
 • Voor een leaseauto of een auto van uw werkgever overlegt u een leaseverklaring of een houdersverklaring.
 • De vergunning is voor 2 jaar.

Mantelzorgvergunning

Heeft u mantelzorg aan huis, dan kunt u een mantelzorgvergunning aanvragen. De kosten zijn € 99,50. Uw mantelzorger kan dan zonder kosten parkeren in het gebied van het vergunningparkeren.

Zorgvergunning

Verleent u of uw medewerkers eerstelijnszorg , dan kunt u een zorgvergunning aanvragen. De kosten zijn € 99,50 per vergunning. Deze vergunning wordt op naam van de organisatie afgegeven is dan ook uitwisselbaar tussen medewerkers onderling. Per organisatie kunnen er twee vergunningen worden afgegeven.

Vergunning voor deelauto

Wilt u samen met andere bewoners een deelauto aanschaffen, dan kunt u een vergunning voor gedeeld autogebruik aanvragen. De kosten zijn € 99,50,-.

Bezoekersregeling

Bewoners die in het gebied van het vergunningparkeren wonen, kunnen voor hun bezoek een vergunning aanvragen in de vorm van kraskaarten. Met deze kraskaart kan het bezoek in het gebied parkeren. Op de kraskaart dient de datum te worden aangegeven waardoor men maximaal 24 uur met deze vergunning kan parkeren.

Voor het aanvragen van deze kraskaarten hoeft u niet in het bezit te zijn van een auto of parkeervergunning. Deze kunt u ook digitaal aanvragen, waarna deze aan u wordt toegezonden. De kosten voor een boekje met 10 kraskaarten zijn € 12,50.

Het gebruik van de parkeervergunning

Parkeren in de benedenstad mag alleen met een vergunning

Het vergunningsbewijs moet goed zichtbaar zijn in de geparkeerde auto. Zorg ervoor dat het kenteken van buitenaf goed zichtbaar is, anders riskeert u een verkeersboete.

Bij verlies of diefstal van uw vergunningbewijs

U vult dit online formulier vermissing parkeervergunning in. Het duplicaat van uw vergunningbewijs wordt vervolgens aan u toegezonden. Aan dit duplicaat zijn legeskosten verbonden (€ 23,50 in 2024).

Het is verboden het vergunningbewijs te kopiëren of anderszins te vermenigvuldigen

Bij gebruik in strijd met de voorschriften zal de gemeente Rhenen de vergunning intrekken en het bewijs ongeldig verklaren.

Geen tijdelijke vergunning bij een vervangende auto

Als u tijdelijk een vervangende auto gebruikt, bent u aangewezen op de parkeerplaatsen buiten de zone voor het vergunningparkeren. Alternatieve locaties zijn onder andere de Buitenomme en Paardenmarkt.

Wijzig uw vergunning bij een (definitief) ander kenteken

Heeft u een andere auto en staat dit nieuwe kenteken al op uw naam (of op naam van iemand uit uw huishouden) bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer geregistreerd? Kom dan zo snel mogelijk naar de balie van het Huis van de Gemeente om uw oude vergunning in te leveren voor een nieuwe parkeervergunning.

Neem altijd mee:

 • Uw huidige parkeervergunning;
 • Een geldig legitimatiebewijs;
 • Het nieuwe kentekenbewijs; 
 • Een (kopie) leasecontract op naam van de vergunninghouder (alleen bij leaseauto’s);
 • Een door de werkgever ondertekende verklaring dat de werknemer toestemming heeft om de betrokken bedrijfsauto bij het woonadres te gebruiken (bij gebruik van een bedrijfsauto en geen leasecontract).

Aan een nieuw vergunningbewijs zijn legeskosten verbonden (€ 21,50 in 2023).