Bewijs van in leven zijn of attestatie de vita

Een bewijs van in leven zijn en een attestatie de vita zijn het schriftelijke bewijs van de gemeente dat een inwoner volgens de Basisregistratie Personen (BRP) in leven is. 

U kunt het bewijs van in leven zijn (= uittreksel BRP) digitaal aanvragen. Of u komt aan de balie. Maak hiervoor een afspraak.

Een attestatie de vita kan alleen aan de balie aangevraagd worden. Maak hiervoor een afspraak.

Afspraak maken

Meenemen voor de aanvraag

Neem de volgende documenten mee:

  • geldig legitimatiebewijs;
  • geld of pinpas;
  • Vraagt u de verklaring of de attestatie aan voor een pensioenfonds? Neem dan de brief van het pensioenfonds mee waarin staat dat hierom gevraagd wordt. In dit geval is de verklaring gratis.

U krijgt het document direct mee.

Welk bewijs heeft u nodig?

Er zijn twee soorten documenten:

  • Bewijs van in leven zijn:

Een verklaring van in leven zijn is een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP). Hierop staat dat u als levend bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Deze verklaring is in het Nederlands en kunt u daarom alleen gebruiken in Nederland, Nederlandstalige delen van Belgiƫ, Suriname, Aruba, CuraƧao, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.

  • Attestatie de vita:

Dit is een verklaring van in leven zijn die wordt gebruikt in het buitenland. Het document is in meerdere talen opgesteld en is dus internationaal te gebruiken. 

Kosten bewijs van in leven zijn aanvragen
Document aanvragen Kosten
Attestatie de vita (internationaal bewijs van in leven zijn) 16,60
Bewijs van in leven zijn 16,60