Uittreksels aanvragen BRP en burgerlijke stand

U kunt uittreksels online aanvragen. Er zijn 2 soorten uittreksels: uittreksel BRP (met persoonlijke gegevens) en uittreksel (afschrift akte) burgerlijke stand (over een gebeurtenis in uw leven).

Uittreksel BRP

In een uittreksel BRP (Basisregistratie Personen) staan persoonsgegevens, zoals uw naam, adres en woonplaats. U vraagt dit uittreksel aan bij de gemeente waar u woont.

Als u een uittreksel uit de BRP aanvraagt, geeft u aan waarvoor het nodig is en welke gegevens erin moeten staan. Informeer hiernaar bij de instantie die om het uittreksel vraagt. 

Op verzoek kan de gemeente het uittreksel geschikt maken voor internationaal gebruik, in het Engels, Duits, Frans of Turks.

Het is niet altijd nodig om een uittreksel aan te vragen

U kunt uw gegevens ook raadplegen op de website Mijnoverheid.nl. Voor het inloggen heeft u uw DigiD-code nodig.

Een uittreksel is alleen te verkrijgen in de gemeente waar u ingeschreven staat. 

U krijgt geen geld terug als u het verkeerde uittreksel aanvraagt, als het uittreksel achteraf niet nodig blijkt of als u het uittreksel in Rhenen aanvraagt en Rhenen het uittreksel niet heeft.

U logt in met DigiD en betaalt direct met IDEAL. De gemeente behandelt uw aanvraag zo snel mogelijk en stuurt het uittreksel vaak al binnen twee werkdagen naar uw huisadres.

Uittreksel (afschrift akte) burgerlijke stand

Er zijn 4 verschillende aktes burgerlijke stand die gaan over een gebeurtenis in uw leven:

  • geboorte
  • overlijden
  • huwelijk of partnerschapsregistratie
  • echtscheiding of ontbinding partnerschapsregistratie.

Een afschrift is alleen te verkrijgen in de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden.

U krijgt geen geld terug als u het verkeerde uittreksel aanvraagt, als het uittreksel achteraf niet nodig blijkt of als u het uittreksel in Rhenen aanvraagt en Rhenen het uittreksel niet heeft.

U logt in met DigiD en betaalt direct met IDEAL. Binnen vijf werkdagen krijgt u het uittreksel met de post thuis gestuurd.

Uittreksel aanvragen aan de balie

Wilt u langskomen in het Huis van de gemeente? Maak eerst een afspraak voor een uittreksel BRP of een afspraak voor een uittreksel burgerlijke stand. Neem een geldig legitimatiebewijs en geld of pinpas mee. U krijgt het uittreksel direct mee.

Afspraak maken

Woont u in het buitenland en heeft u geen DigiD?

Vraag het afschrift dan aan via het contactformulier .

De verwerkingstijd is een week.

Akten van geboorte, overlijden, huwelijk en echtscheiding kunnen ook als internationale (meertalige) afschriften afgegeven worden. Dat kan in de volgende talen: Engels, Frans, Duits, Spaans, Grieks, Italiaans, Portugees, Turks en Joegoslavisch.

Kosten uittreksel burgerlijke stand en BRP
Uittreksel kosten
Uittreksel burgerlijke stand € 16,60
Uittreksel burgerlijke stand (meertalig) € 22,30
Uittreksel BRP € 16,60