Stemmen vanuit het buitenland

Bent u op de stemdag, donderdag 6 juni, tijdelijk of blijvend in het buitenland? Dan kunt u toch stemmen. Op deze pagina leest u hier meer over. 

Tijdelijk in het buitenland 

Bent u op de stemdag, donderdag 6 juni, tijdelijk in het buitenland? Bijvoorbeeld voor werk, studie of vakantie? En staat u ingeschreven bij een Nederlandse gemeente? Dan kan u stemmen via een volmacht of per brief. 

  • Schriftelijke volmacht

Bij het stemmen via een volmacht laat u iemand in een Nederlandse gemeente voor jou stemmen. Dit heet machtigen. De persoon in Nederland moet zelf ook gaan stemmen. De schriftelijke volmacht kunt u aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Momenteel kan u de volmacht nog niet aanvragen.

  • Per brief 

Het is ook mogelijk om per brief te stemmen vanuit uw tijdelijke adres in het buitenland. Dit kan met een briefstembewijs. Hiervoor kunt u een aanvraag doen bij de gemeente Den Haag. U hebt dan wel een buitenlands postadres nodig waar het briefstembewijs naartoe gestuurd kan worden. De aanvraag moet op zijn laatst vrijdag 10 mei 2024 (23.59 uur Nederlandse tijd) ontvangen zijn door de gemeente Den Haag. Meer informatie leest u op de website van de gemeente Den Haag