Houtstook

Veel mensen vinden een open haard, kachel of vuurkorf gezellig. Maar wat voor u gezellig is, kan voor de ander overlast geven. Hier leest u hoe u verantwoord stookt en wat u kunt doen bij overlast door houtrook.

Wanneer u uw houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Houtrook kan lang blijven hangen als het windstil weer is. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet. 

Tips

Wilt u toch de kachel of open haard aansteken? Met deze tips kunt u de uitstoot van schadelijke stoffen beperken.

  1. Raadpleeg eerst de Stookwijzer. Laat de houtkachel, pelletkachel of open haard uit bij windstil of mistig weer.
  2. Stook alleen droog hout.
  3. Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout.
  4. Volg de instructies bij de kachel of haard voor het aansteken van het vuur.
  5. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. U voorkomt hiermee schoorsteenbrand.
  6. Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren en laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
  7. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.
  8. Controleer regelmatig of u goed stookt. Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.

Overlast door houtrook

Ongeveer 1 van de 3 Nederlanders heeft wel eens last van de open haard, houtkachel, barbecue of vuurkorf van de buren. Sommige mensen vinden de geur gewoon onprettig, anderen hebben gevoelige luchtwegen of moeten hun ramen en roosters zelfs dichthouden om de rook buiten te houden. Vooral mensen met COPD, astma, bronchitis en gevoelige luchtwegen kunnen veel last hebben van rook en (onzichtbare) verbrandingsgassen.

Heeft u overlast van houtrook uit uw omgeving? Probeer er dan eerst uit te komen met degene die volgens u overlast veroorzaakt. Ga het gesprek aan en maak duidelijke afspraken.

Milieu Centraal biedt een stappenplan en meer tips voor mensen die veel overlast ervaren, zie onderstaande link. 

Tips & stappenplan bij overlast

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor het milieu en de gezondheid van uzelf en uw omgeving? Kijk dan op de website van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.