Welkom in Rhenen

Rhenen is een stad met een rijk verleden, fantastische recreatiegebieden en het leukste dierenpark. Een historische stad aan de Neder-Rijn in de bosrijke omgeving van de Utrechte Heuvelrug.

Succesvol:

Tip: de app Rhenen Highlights

Meer weten over al het moois in Rhenen? Download de app Rhenen Highlights. Wanneer u in de buurt van één van de highlights komt, geeft de app deze weer op basis van uw gps. En ontdekt u meer over wat u tegenkomt. Informatie, geschiedenis en leuke weetjes.

Toeristische informatie

Klik op onderstaande links voor meer informatie over wat er te beleven is in Rhenen.

VVV

Hier kunt u terecht voor actuele folders en bijvoorbeeld wandel- en fietsroutes in Rhenen en de Utrechtse Heuvelrug. 

Cultuurplatform Rhenen

Hier vindt u informatie over het cultuuraanbod in Rhenen, zoals muziek, exposities, film, dans, toneel, lezingen, cursussen, evenementen, Cultureel Café en Open Atelierroute.

Regionaal Bureau voor Toerisme

Hier vindt u informatie over evenementen, activiteiten en overnachtingsmogelijkheden in de regio, maar ook over fiets- en wandelroutes en historische bezienswaardigheden in Rhenen.

VisitRhenen

Dit is een online reisgids voor een bezoek aan Rhenen, vol inspiratie, overnachtingen en tips. De informatie is samengesteld door een trotse inwoner met als maatschappelijke missie Rhenen en haar lokale ondernemers te promoten.

Ligging en landschap

De gemeente Rhenen ligt in de zuidoostpunt van de provincie Utrecht. Rhenen telt ruim 20.000 inwoners en omvat naast de stad Rhenen ook de dorpen Achterberg en Elst en de buurtschappen Laareind en (bedrijventerrein) Remmerden. De gemeente grenst aan de Gelderse Vallei en is via een brug verbonden met de Neder-Betuwe.

De Grebbeberg is de meest oostelijke heuvel van de stuwwal De Utrechtse Heuvelrug. Andere heuvels in de gemeente zijn: Sparreboomsche Berg, Buurtsche Berg, Paasheuvel, Lijster Eng, Koerheuvel, Donderberg en Laarschenberg.

Historie

Rhenen verkreeg in het jaar 1258 stadsrechten, terwijl de plaats in 855 voor het eerst werd genoemd, als 'villa Hreni' (buurschap Rhenen). In de Middeleeuwen was Rhenen het meest vooruitgeschoven steunpunt van de bisschop van Utrecht in zijn voortdurende strijd tegen de graven/hertogen van Gelre. Het bisschoppelijke kasteel Ter Horst werd in 1543 afgebroken. Na de centralisatie van het landsbestuur door keizer Karel V bleef Rhenen eeuwenlang een rustig garnizoensstadje, dat als een van de vijf steden van Het Sticht een bescheiden rol speelde in het bestuur van het gewest.

In de zeventiende eeuw had de verdreven koning Frederik V van de Palts een zomerresidentie in Rhenen.

In mei 1940 werd er hevig gevochten tussen Duitsers en Nederlanders tijdens de Slag bij de Grebbeberg. Het plaatsje Rhenen werd daarbij grotendeels verwoest. De wederopbouw vond nog tijdens de oorlog plaats.

In 1951 zijn bij werkzaamheden aan de weg van Rhenen naar Elst graven gevonden in de helling van de Donderberg. Het bleek een Frankisch grafveld met zo'n 1100 graven, daterend uit 350 tot 750 na Christus. Veel van de zeer belangrijke en rijke vondst is te bezichtigen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Op 30 april 2012 bracht koningin Beatrix met de koninklijke familie haar laatste koninginnendagbezoek aan Rhenen en Veenendaal. Het jaar daarna deed zij afstand van de troon en volgde Willem-Alexander haar op.

Neem een kijkje in Rhenen