Provincie Utrecht beloont veilig rijden door spaarpaal in Elst

Categorieën

  • Activiteit

Sparen voor een goed doel door veilig te rijden. Dat is het doel van de spaarpaal die op 16 april in gebruik is genomen aan de Elsterstraatweg (N225). Gedeputeerde André van Schie van de Provincie Utrecht en wethouder Hans Boerkamp waren hierbij.

De spaarpaal is een slimme manier om ervoor te zorgen dat automobilisten veilig rijden en dit gedrag te belonen. Het plaatsen van de spaarpaal is een idee van de actiegroep 'Veilig door Elst'.

Opbrengst naar het dorpsfeest in Elst

Elke keer als een automobilist de spaarpaal passeert met minder dan de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur komt er ongeveer 1 cent in de pot. Het totaalbedrag gaat als bijdrage naar het dorpsfeest in Elst. De provincie Utrecht keert het gespaarde bedrag uit aan dit door de actiegroep ‘Veilig door Elst’ (VDE) gekozen doel.

Veilig door Elst

De verkeersveiligheid in de kern van Elst is extra belangrijk omdat de huizen hier dicht op de provinciale weg liggen. Daarom is er in verhouding weinig ruimte om de weg in te richten, zonder dat dit ten koste gaat van het woonplezier in Elst. De provincie onderzoekt daarom samen met de gemeente Rhenen en de actiegroep ‘Veilig door Elst’ welke verbetermogelijkheden er zijn aan deze weg.

De spaarpaal blijft acht weken hangen

Daarna verhuist de paal naar een van de andere Utrechtse gemeenten die geïnteresseerd zijn in deze tijdelijke maatregel. De gemeente Rhenen blijft in overleg met de provincie en actiegroep VDE om de weg te verbeteren.