Gemeente Rhenen partner in Energie Diensten Centrum

Categorie├źn

  • Duurzaamheid

In 2050 moeten alle woningen en gebouwen aardgasvrij zijn. Voor het zover is, moet er de komende jaren nog veel gebeuren. Niet alleen in de gemeente Rhenen, maar ook in de rest van Nederland. De gemeente Rhenen is daarom partner geworden in het Energie Diensten Centrum (EDC), een initiatief van de provincie Utrecht.

Samen met 20 andere gemeenten en de provincie tekende Wethouder Bert Fintelman woensdag 7 februari de samenwerkingsovereenkomst. "We zetten ons als gemeente flink in op besparen en het verduurzamen van bestaande huizen. Niet alleen om inwoners de juiste kennis te geven, maar ook om regelingen op te zetten en eventuele subsidies te regelen. Samenwerken met andere gemeenten is essentieel. Door de handen ineen te slaan, kunnen we kennis delen, elkaar ondersteunen en de kosten verdelen", aldus Wethouder Bert Fintelman.

Bundelen van krachten in een Energie Diensten Centrum

We bundelen samen met 20 Utrechtse gemeenten en de provincie onze krachten om woningen in de regio te verduurzamen. Dit betekent dat we gaan samenwerken aan concrete projecten die het verschil maken. Een voorbeeld hiervan is onze inzet voor het isoleren van koopwoningen, vooral die van mensen met een laag inkomen. Daarnaast is er een steunpunt ingericht om kleine particuliere verhuurders te ondersteunen.

Delen van kennis en ervaring

De kracht van deze samenwerking zit niet alleen in de projecten zelf, maar ook in het delen van kennis en ervaring. We verzamelen data, ontwikkelen handige tools en vragen gezamenlijk (Europese) subsidies aan. Door deze gezamenlijke aanpak voorkomen we dubbel werk en besparen we zowel mankracht als geld.

Deze samenwerking maakt het mogelijk om effici├źnter te werken en meer impact te hebben op het verduurzamen van woningen in onze regio. Door gezamenlijk op te trekken, maken we duurzame initiatieven toegankelijker en effectiever voor alle betrokken gemeenten en inwoners.

We gaan voor een samenwerking van ten minste drie jaar met het EDC, maar hebben de mogelijkheid om eind 2024 te beslissen of we willen doorgaan of niet.

Meer weten over het EDC?

Kijk dan op www.energiedienstencentrum.nl.