Een plan voor de Rhenense Stadshaven

Categorieën

  • Bestuur

De gemeente heeft samen met verschillende partijen een totaalplan gemaakt voor de herontwikkeling van de Stadshaven en het omliggende natuurgebied. De huidige haven ligt er al langer slecht bij en het aangrenzende natuurgebied is toe aan een opknapbeurt. Het plan wordt nu eerst voorgelegd aan de gemeenteraad. De verwachting is dat de raad in maart een besluit neemt.

In de zomer van 2020 presenteerde een groep actieve inwoners een plan aan de gemeenteraad om de haven te vernieuwen. Dit was het begin van een lang traject. Nu ligt er een gedragen plan waar veel verschillende partijen en belangengroepen aan hebben meegewerkt. Wethouder Dick Poortinga: ‘‘We zijn blij dat het plan veel steun heeft. Nu is het aan de gemeenteraad om het volledige plan te bekijken en een besluit te nemen over de inhoud en de totale begroting van het plan.’’

Haven en natuurgebied als visitekaartje voor Rhenen

Na jaren van gesprekken, ideeën en ontwerpen, ligt er nu een volledig plan waar Rhenenaren, watersporters en bezoekers van kunnen profiteren. Het plan is uitgebreid, maar past ook goed bij de omvang van Rhenen. ‘‘De herontwikkeling van de Stadshaven en het gebied trekt ook nieuwe bezoekers aan. Op die manier biedt het ook voordelen voor onze lokale ondernemers en de horeca’’, aldus Wethouder Dick Poortinga.

Aantrekkelijk gebied voor bezoekers

De stadshaven moet inwoners en bezoekers uitnodigen om het gebied te ontdekken. Wethouder Dick Poortinga: ‘‘We willen dat vooral mensen die wandelen en fietsen het gebied gebruiken. Met veilige fietsstroken en een verharde wandelroute. Ook kijken we naar de toegang van het autoverkeer. En hebben we extra aandacht voor de planten en dieren in het gebied.’’

Gemeenteraad beslist over toekomst Stadshaven en omgeving

Maar het is nog niet zover. Het plan blijft een plan zolang de gemeenteraad zich nog niet uitgesproken heeft. Op 31 januari staat het op de agenda van de raadscommissie Ruimte en Economie. De stukken zijn te lezen op rhenen.raadsinformatie.nl.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met projectleider Hugo Greeven via [email protected].