Centrale Stemopneming bij komende verkiezingen

Het college van B&W van de gemeente Rhenen heeft op 16 april 2024 besloten om centraal te tellen bij de Europese Verkiezingen 2024. Dat betekent dat op de verkiezingsdag, donderdag 6 juni, per stembureau alleen de stemmen op lijstniveau (per partij) worden geteld.

Zitting

De volgende dag worden de uitgebrachte stemmen per kandidaat geteld in het Huis van de gemeente. Het centraal tellen gebeurt onder leiding van het gemeentelijk stembureau. De zitting, waarmee het gemeentelijk stembureau het centraal tellen start, zal plaatsvinden op vrijdag 7 juni om 9.00 uur. Deze zitting en telling is openbaar en toegankelijk.

Als het tellen klaar is, wordt de zitting van het gemeentelijk stembureau geschorst en op maandag 10 juni om 9.00 uur, in de Raadszaal van het Huis van de gemeente hervat. Dan wordt de definitieve uitslag vastgesteld en bekendgemaakt. Ook deze zitting is openbaar.

De zitting van het gemeentelijk stembureau is dus verspreid over twee dagen. Dat komt omdat de verkiezingen voor het Europees Parlement in andere landen nog doorgaat tot en met zondag 9 juni.