Autismeweek in Rhenen

Op bezoek bij het Lay-Aut Café

In de eerste week van april is het Autismeweek. We hebben de afgelopen jaren aandacht besteed aan dit onderwerp door inwoners met autisme* te interviewen over hun ervaringen in onze gemeente. Dit jaar zijn we langs geweest bij jongeren van het Lay-Aut Café.

Het Lay-Aut Café begon vlak voor de coronatijd als een plek waar jongeren met autisme elkaar elke maand konden ontmoeten. Door corona moesten ze stoppen, maar nu zijn ze weer begonnen in de Westpoort.

Een plek om samen te komen met andere jongeren met autisme

Bij het Lay-Aut Café komen jongeren met autisme samen, zoals Clarissa en Noor. Ze vertellen dat ze vroeger op school en tijdens het spelen vaak gepest werden omdat ze anders waren. Maar bij het café is dat anders. ‘Hier kunnen we samen zijn zonder ons raar te voelen. We spelen spelletjes en praten als we willen, maar het hoeft niet. Sommige worden vrienden, anderen niet, en dat is oké. Het belangrijkste is dat we onszelf kunnen zijn.’

Clarissa legt uit dat het café haar helpt om zichzelf te accepteren en te zien waar ze goed in is. Tim, Peter en Daan, die ook naar het Lay-Aut Café komen, zijn het ermee eens. Ze voelen zich welkom en kunnen hier echt zichzelf zijn.

Iedereen is anders

Tim, Peter en Daan willen graag iets delen over mensen met autisme. Peter begint door te zeggen dat hij zich ergert aan de manier waarop mensen met autisme worden neergezet in films en op tv. ‘Ik vind dat mensen moeten realiseren dat iedereen anders is. Hoewel wij allemaal autisme hebben, zijn we ook allemaal anders en uniek.’

Tim en Daan zijn het daarmee eens en benadrukken dat het Lay-Aut Café juist een plek is waar die verschillen geaccepteerd worden. Peter voegt eraan toe dat hij hoopt dat er meer jongeren bij het café zullen komen.

Wil je je aanmelden of meer informatie over het Lay-Aut Café?

Neem dan contact op met Gea via [email protected] of via 06 - 11 15 90 61. Het Lay-Aut Café vindt eens per maand plaats op vrijdagavond in de Westpoort, op Veerweg 1 in Rhenen.

*Een kleine meerderheid van mensen met autisme geven de voorkeur aan het woord 'autistisch' in plaats van 'met autisme'. Maar het belangrijkste is om de voorkeur van de persoon zelf te respecteren. In dit interview hebben de jongeren gevraagd om 'met autisme' te gebruiken, dus dat doen we. Ook gebruiken we niet hun echte voornamen, zoals ze hebben gevraagd.