Hitte

Door klimaatverandering wordt het steeds warmer in Nederland. Daarom maakten we een Lokaal Hitteplan voor de gemeente Rhenen. Dit plan is een doorvertaling van het Nationale Hitteplan. Beide hebben als doel om de gezondheid en het welzijn van inwoners te beschermen tijdens periodes van extreme hitte. 

Ook in onze mooie gemeente met veel groen is extreme hitte gevaarlijk, met name voor kwetsbare doelgroepen: ouderen, jonge kinderen en chronisch zieken. Daarom willen we gezondheidsrisico’s voorkomen en beperken.

Basisregels bij hitte

Voorkom gezondheidsproblemen door warm weer. Weet wat u moet doen als het warm wordt. Bekijk de basisregels hieronder:

Drink voldoende

Drink water, thee of koffie. Ook als u geen dorst heeft, zeker ouderen hebben soms minder dorstgevoel. Matig het gebruik van alcohol.

Tip: zorg dat u altijd een flesje water bij de hand heeft, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

Houd uw woning koel

Houd de zon en warmte zoveel mogelijk buiten uw woning, bijvoorbeeld met zonwering, gordijnen, ventilator of airconditioning. 

Tip: zorg voor extra koele frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten is afgekoeld.

Houd uzelf koel

Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12.00 en 18.00 uur). 

Tip: maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een verkoelend (voeten)bad of een douche.

Zorg voor elkaar

Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken.

Tip: ga een keer extra langs of bel ze op en vraag wat u kunt doen.

Let op medicijnen

Sommige medicijnen kunnen bij hitte tot gezondheidsproblemen leiden doordat de water- en zouthuishouding in het lichaam verstoord wordt. Dit kan leiden tot uitdroging, te weinig zweten en onwel worden. Overleg met uw apotheek of huisarts als u vragen heeft over het gebruik van uw medicijnen tijdens hitte.

De basisregels in een video

Herken de klachten

Welke klachten kunnen optreden bij extreme hitte? En wat moet u dan doen? Klik hieronder voor meer informatie of bekijk het hier in beeld (pdf, 77 KB).

  • Hoe herkent u het?
    Vermoeidheid, concentratieverlies overdag, hoofdpijn, duizeligheid, spierpijn, opgezwollen enkels (oedeem), jeukende blaasjes.
  • Wat doet u:
    Drink voldoende water, thee of koffie, ook als je geen dorst hebt. Doe rustig aan. Een voetenbad kan helpen tegen oververhitting en opgezwollen enkels. Neem contact op met de huisarts als de klachten erger worden.

  • Hoe herkent u het? 
    Flauwvallen, kramp, snelle hartslag, hevig zweten, een bleke huid.
  • Wat doet u:
    Stop met wat u aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes. Koel uw lichaam: neem een koude douche of met natte doeken. Als de klachten niet minder worden, waarschuw dan een arts.

  • Hoe herkent u het? 
    Verhoogde lichaamstemperatuur van meer dan 39 graden, hoge hartslag, misselijkheid, rode huid, meestal geen zweet, stuiptrekkingen, bewustzijnsverlies.
  • Wat doet u: 
    Een hitteberoerte is levensbedreigend! Bel 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdiensten.

Watertappunten

Eén van de basisregels is: drink voldoende water. Dit is zeker belangrijk als u buiten bent, wandelt of sport! Hieronder ziet u de openbare watertappunten. Hier kunt u uw fles of bidon bijvullen met drinkwater. Deze punten worden door verschillende partijen bijgehouden. De informatie komt van het Nationaal Georegister(Verwijst naar een externe website)

  • Watertap bij het begin van het bos van Prattenburg, Veenendaal
  • Watertap op het Frederik van de Paltshof, Rhenen
  • Watertappunt bij NS Station, Rhenen
  • Watertappunt op de Zwarteweg, Rhenen
  • Watertappunt MTB route: kruising fietspad, Reumersweg en Autoweg, Rhenen

Binnenkort komt er ook een watertappunt in Elst bij.

Lokaal Hitteplan

Dit is een gezamenlijk plan van verschillende (maatschappelijke) partners die actief betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van het hitteplan. Zij hebben allemaal hun eigen expertise en betrokkenheid bij het welzijn van onze inwoners. 

In het hitteplan staat onder meer wat er door de gemeente en partners gedaan wordt voor, tijdens en na een hitteperiode. En waar in onze gemeente het hitterisico het grootst is. Ook zijn de maatregelen onderverdeeld in categorieën: gezondheid, gebied en gebouw. Onderstaand leest u hier meer over.

Maatregelen vanuit het thema gezondheid zijn erop gericht om gezondheidsproblemen tijdens hitteperioden te beperken, met
name bij kwetsbare groepen. Voorlichting speelt hierbij een centrale rol.

Maatregelen vanuit het thema gebied zijn gericht op de buitenruimte. De buitenruimte kan onderverdeeld worden in de openbare én private ruimte. Het doel van de maatregelen is om de omgevingstemperatuur in stedelijke gebieden te verminderen en een comfortabeler leefklimaat te creëren, met aangename gevoelstemperaturen en voldoende schaduw, vooral tijdens perioden van hitte.

Maatregelen aan en in het gebouw hebben als doel om de binnentemperatuur van gebouwen tijdens hitteperioden op een acceptabel niveau te houden om hittestress te voorkomen en het welzijn voor de bewoners of gebruikers van het gebouw te verbeteren.

Meer informatie