Illustratie van woningen verduurzamen

Woning verduurzamen

Door uw woning te verduurzamen, wordt wonen in uw huis nog prettiger. Ook bespaart u hierdoor op uw energierekening en het is beter voor het klimaat. 

Bekijk hieronder welke maatregelen u kunt nemen en hoe u advies kunt krijgen. 

Ik woon in een koophuis

Via het Energieloket krijgt u gratis advies over energie besparen en uw woning verduurzamen. Heeft u vragen over bijvoorbeeld isoleren, een warmtepomp of zonnepanelen? Teun van Roekel van het Energieloket helpt u graag! Ook vraagt u via het Energieloket een warmtescan of energiescan aan. 

Website Energieloket Rhenen (Verwijst naar een externe website)

Ik woon in een huurhuis

Milieu Centraal geeft tips over hoe u kan besparen op uw energierekening in een huurwoning. 

Energie besparen in huurwoning (Verwijst naar een externe website)

Ik woon in een gebouw met een VvE

Het Adviespunt VvE van de provincie Utrecht geeft gratis advies over de mogelijkheden om te verduurzamen.

Meer informatie over adviespunt (Verwijst naar een externe website)

Ik kan mijn energierekening (soms) niet betalen 

Heeft u een laag inkomen? Een energiecoach komt graag bij u langs. Dit is gratis! Hij bekijkt hoe u in uw woning kan besparen op uw energierekening. De coach geeft u simpele bespaartips. Bijvoorbeeld door de bank verder van de verwarming te plaatsen. Ook neemt de energiecoach bespaarproducten mee. Zoals radiatorfolie en ledlampen. Deze zijn ook gratis. Als u het fijn vindt, brengt de coach de producten direct aan.

Bezoek energiecoach aanvragen (Verwijst naar een externe website)

Energiescan

Met een energiescan krijgt u een overzicht van welke maatregelen uw huis energiezuiniger maken, wat ze kosten en hoeveel u ermee kunt besparen. Door een bijdrage van de gemeente betaalt u voor een energiescan nu € 50,-. 

Meer informatie over energiescan (Verwijst naar een externe website)

Warmtescan

Met een speciale infraroodcamera bekijkt de energieadviseur vanaf buiten waar de warmte uit uw huis ontsnapt. Weglekkende warmte is zonde, want hierdoor betaalt u meer stookkosten om uw woning warm te houden. Verliest uw woning veel warmte via de ramen? Of zijn er andere plekken in de gevel waar de warmte weglekt? Op de warmtescan wordt het zichtbaar. 

De adviseur vertelt daarna in een gesprek wat op de scan te zien is. En geeft advies wat u kan doen om de weglekkende warmte tegen te gaan. Door een bijdrage van de gemeente betaalt u voor een warmtescan € 50,-. 

Meer informatie over warmtescan (Verwijst naar een externe website)

Isolatieactie

We begrijpen dat isoleren ingewikkeld kan lijken of duur kan zijn. Daarom bieden wij samen met de Provincie Utrecht een isolatieactie aan. Met goede isolatie blijft uw huis warmer in de winter en koeler in de zomer. Bespaar op uw energiekosten en woon prettiger. Dit is ook beter voor het klimaat. 

Heeft u een grondgebonden koopwoning (geen appartement)? Dan kunt u nu gebruikmaken van onze isolatieactie. U krijgt korting op een vrijblijvend advies over isolatie óf een bijdrage om delen van uw huis te isoleren. We werken samen met de organisatie ‘Winst uit je woning’.

Lees meer over de isolatieactie

We willen in Nederland stoppen met het gebruik van aardgas. Met een elektrische warmtepomp verwarmt u uw woning zonder gas. Dat betekent dus een lagere gasrekening! Deze slimme oplossing haalt warmte uit de lucht, bodem of water om uw huis te verwarmen. 

Een hybride warmtepomp kan zowel elektrisch als op gas verwarmen. Op koude dagen zal deze ook gas gebruiken om uw woning warm te krijgen.

Lees meer over een warmtepomp (Verwijst naar een externe website)

In 2040 willen we als gemeente energieneutraal zijn. We wekken dan evenveel duurzame energie op als dat we gebruiken. 

Zelf duurzame energie opwekken kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met zonnepanelen, zonneboilers of PVT panelen. Hierdoor wordt uw energierekening lager. En het is goed voor het milieu. 

Vergunning

Of u wel of geen vergunning nodig heeft, hangt af van bepaalde omstandigheden.

Lees meer over zonne-energie (Verwijst naar een externe website)