
Thema's en vraagstukken
Op deze pagina leest u met welke thema's en vraagstukken over duurzaamheid we bezig zijn in de gemeente Rhenen.
In 2050 moeten we als gemeente klimaatneutraal en aardgasvrij zijn. We verwarmen onze woningen dan niet meer met aardgas, maar op andere manieren. In een warmteprogramma beschrijven gemeentes de aanpak van het isoleren en aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. In 2021 stelden wij daarvoor deze Transitievisie Warmte op. In 2026 wordt deze geactualiseerd en heet dan Warmteprogramma.
Aardgasvrij worden
In de toekomst verwarmen we onze huizen niet meer met aardgas. Welke andere manieren zijn mogelijk om onze huizen te verwarmen of te koken? En in welke wijk is het logisch om te beginnen met het aardgasvrij maken van woningen? Dat leest u in de Transitievisie Warmte.
In 2025 wordt onderzocht in welke wijken een gezamenlijk warmtenet mogelijk is en waar een individuele oplossing beter is. U leest hier hier meer over het onderzoek.
Verduurzamen van woningen
Onderdeel van het warmteprogramma is het isoleren van woningen. Met deze isolatieactie maken we het inwoners makkelijker om te isoleren. Ook is er voor een grote groep inwoners subsidie beschikbaar.
Daarnaast bieden we inwoners hulp via het Energieloket en de Energiecoaches. Zij geven informatie en advies over het verduurzamen van woningen en het besparen op de energierekening. Bekijk hier de website van het Energieloket Rhenen.(Verwijst naar een externe website)
In 2040 heeft Rhenen als doel om energieneutraal te zijn. Dit betekent dat we energie moeten besparen en evenveel moeten opwekken als verbruiken. In Regio Foodvalley zoeken we samen (met andere gemeenten, provincies, waterschappen en belanghebbenden) kansen om energie op te wekken uit zon en wind.
We noemen dit de Regionale Energiestrategie: de RES Foodvalley.
De RES bestaat uit twee onderdelen
- De RES onderzoekt waar ruimte is om duurzame energie op te wekken. Onderwerpen die aan bod komen tijdens het onderzoek zijn: waar is er plek voor windmolens of zonnepanelen, en hoeveel. Waar zijn er warmtebronnen, hoe zit het met draagvlak en wat is financieel haalbaar.
- De RES is ook een document waarin een regio haar keuzes maakt en deze beschrijft. In dit document worden onderzoeksgebieden voor zonnepanelen en windmolens genoemd. Ook de uitvoering (projecten en een planning) is onderdeel van dit document.
Raadpleging en burgerforum
In december 2020 konden inwoners via een online vragenlijst aangeven wat zij belangrijk vinden bij de keuzes voor wind- of zonprojecten.
Ook is een regionaal burgerforum opgericht met twintig inwoners die betrokken worden in studies en afwegingen. Zij geven advies over wat inwoners belangrijk vinden. Het burgerforum heeft in een rapport het advies samengevat in zeven aanbevelingen. Het rapport leest u hier.(Verwijst naar een externe website)
De RES 1.0
Hier vindt u de publieksvriendelijke versie van de RES 1.0(Verwijst naar een externe website).
Blijf op de hoogte
Via de website van de Regio Foodvalley(Verwijst naar een externe website) blijft u op de hoogte van de voortgang van de RES Foodvalley.
Het klimaat is aan het veranderen. Hierdoor wordt het steeds natter, heter en droger. Het risico op overstromingen wordt hoger. Klimaatadaptatie betekent dat we ons voorbereiden op deze veranderingen van het weer.
In Nederland willen we in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust zijn. Dat betekent dat de mensen, de infrastructuur en de natuur goed kunnen omgaan met deze extremen.
We werken aan meer groen
Bijvoorbeeld door de aanleg van sportveldjes, parkjes, plantsoenen en tuinen. Meer groen helpt de gevolgen van hitte, droogte en wateroverlast verminderen. Het zorgt ervoor dat water beter kan wegstromen en zorgt voor verkoeling als het heel warm is.
In dit beleidsplan ruimtelijke adaptatie(Verwijst naar een externe website) leest u meer over hoe wij Rhenen klimaatbestendig maken.
Netcongestie op het elektriciteitsnet is vergelijkbaar met files op de snelweg. Het aantal elektrische apparaten groeit zo snel dat het landelijke hoogspanningsnet van TenneT en delen van het regionale net van Stedin hun limiet hebben bereikt. Deze overbelasting heeft gevolgen voor u als ondernemer of inwoner. Om ervoor te zorgen dat er weer ruimte op het elektriciteitsnet komt, nemen TenneT en Stedin maatregelen.