Registreren inkoop en verkoop tweedehands goederen

Koopt en verkoopt u tweedehands goederen? Dan moet u alles vastleggen in het Digitaal Opkopers Register (DOR). U moet zich eerst aanmelden als handelaar in het opkopersregister.

Registreren in DOR

Via het Digitaal Opkopersregister krijgt u een account. Iedere keer dat u iets koopt of verkoopt, moet u dit in het systeem verwerken.

  • In het opkopersregister houdt u onder andere merk, type en serienummer bij.
  • Ook houdt u in het register bij welke producten u aan wie heeft verkocht.
  • Alles wat u koopt en registreert, moet u 7 dagen bewaren voordat u het mag verkopen.

De politie krijgt automatisch bericht wanneer u een product invoert dat als gestolen geregistreerd staat in de database van gestolen goederen.

Waarom een opkopersregister?

Door dit register wordt de kans kleiner dat u gestolen goederen opkoopt. En de politie krijgt informatie, waardoor criminelen eerder opgespoord kunnen worden.

Voor wie is het register bedoeld

Opkopers en handelaren in gebruikte goederen zijn verplicht zich te registeren in het landelijke systeem. Het gaat om bijvoorbeeld platina, goud, zilver, edelstenen, uurwerken, kunstvoorwerpen, motoren, (brom)fietsen en elektronica (foto-, film-, radio- en videoapparatuur, laptops, tablets en mobiele telefoons).

Handhaving door politie en de gemeente

Registreren in het opkopersregister is verplicht. Politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) controleren of u geregistreerd staat. Is dat niet zo, dan kunt u een boete krijgen.