Ontheffingen voor gemotoriseerd verkeer in gesloten straten

In drie gebieden in de gemeente is het verboden te rijden met de auto of de motor. U herkent een straat met geslotenverklaring aan het ronde verkeersbord met rode rand en de afbeelding van een auto en een motor erin.

In de Binnenstad gaat het om de volgende straten:

 • Kloosterstraat
 • Kloostergang
 • Hofstraat
 • Servetstraat
 • Grutterstraat
 • Molenpad.

Als u in een van deze straten woont, komt u in aanmerking voor een ontheffing voor het inrijden van deze straten. (Let op: Dit is geen parkeervergunning en/of parkeerontheffing.)

Een ontheffing wordt eenmalig op kenteken verleend en blijft geldig zolang de auto in uw bezit is. Heeft u een andere auto, dan moet er een nieuwe ontheffing aangevraagd worden. 

Het Binnenveld is deels afgesloten voor auto's. Als u hier woont, kunt u een ontheffing aanvragen zodat u wel met de auto het gebied in mag.
Woont u niet in het Binnenveld, maar bent u gebruiker of eigenaar van een perceel land in dit gebied? Dan kunt u ook een ontheffing aanvragen. 

De ontheffing geldt alleen voor bepaalde postcodes. Die staan in de documenten Beleidsregels ontheffing Binnenveld en Aanvulling postcodegebied. Deze documenten kunt u hieronder inzien en/of downloaden.

De ontheffing wordt op kenteken verleend voor de duur van 2 jaar of eerder zodra deze auto niet meer in uw bezit is. Heeft u een andere auto, dan moet er een nieuwe ontheffing aangevraagd worden. 

Beleidsregels ontheffing Binnenveld (pdf, 64 KB) document aanvulling postcodegebied (pdf, 370 KB)

De inwoners van de wijken rondom de Spoorbaanweg en de Boslandweg/Kastanjelaan hadden in de avondspits veel overlast van doorgaand sluipverkeer richting de Rijnbrug. Om beide wijken weer veilig en leefbaar, maar wel bereikbaar te houden, is begin 2017 een spitsafsluiting ingesteld.

Die geldt op:

 • de Spoorbaanweg tussen de Bruine Engseweg en de Herenstraat en
 • de Boslandweg tussen de Bergweg en de Radboudweg.

Op maandag tot en met vrijdag tussen 16.00 en 18.30 uur mag u hier zonder ontheffing niet rijden met de auto of de motor.  

Inwoners van Rhenen en bedrijven gevestigd in Rhenen kunnen een ontheffing aanvragen voor de geslotenverklaring voor motorvoertuigen op de Spoorbaanweg en de Boslandweg/Kastanjelaan. 

Een ontheffing wordt eenmalig op kenteken verleend en blijft geldig zolang de auto in uw bezit is. Heeft u een andere auto, dan moet er een nieuwe ontheffing aangevraagd worden. 

Besluit ontheffingen spitsafsluiting Kaart geslotenverklaring (pdf, 426 KB)

Ontheffing aanvragen

Bewoners van straten in de gebieden met een verbod voor gemotoriseerd verkeer, kunnen een ontheffing aanvragen.
Als uw aanvraag wordt toegewezen, mag u wel uw auto of motor gebruiken in het gebied.

 • U kunt de ontheffing digitaal aanvragen met het formulier. Bij het invullen heeft u uw DigiD nodig.
 • U kunt ook (zonder afspraak) langskomen bij de balie in het Huis van de Gemeente. 

Gevraagd wordt naar:

 • uw kentekenbewijs (gedeelte waarop staat dat u eigenaar bent)
 • lease-auto: een kopie van de leaseovereenkomst waaruit blijkt dat u de auto gebruikt
 • bedrijfswagen: een verklaring van de werkgever dat u de chauffeur van deze auto bent.

Het aanvragen van een ontheffing kost € 23,50. Dit bedrag betaalt u vooraf, gelijk met uw aanvraag. Als u de aanvraag online doet, betaalt u via iDeal. Bij de balie kunt u contant of per pin betalen. De aanvraagkosten krijgt u niet terug als de gemeente besluit om u geen ontheffing te verlenen.

Ontheffing Binnenstad Ontheffing Binnenveld Ontheffing Boslandweg en Spoorbaanweg