Zwerfafval

Op veel plekken in de gemeente ligt regelmatig zwerfafval. Bijvoorbeeld in het centrum, bij speeltuinen, langs de schoolroutes Rhenen-Veenendaal en Rhenen-Kesteren, onder de brug en bij de strandjes langs de Rijn.

Stoort u zich ook wel eens aan het afval op straat, en wilt u helpen onze omgeving schoner te houden? Wij ook, en daarom is ZAAP ontstaan. ZAAP is de vrijwilligersorganisatie in Rhenen die een bijdrage wil leveren aan een schonere leefomgeving. Dit doen ze door het rapen van zwerfafval.

ZAAP - vrijwillige zwerfafvalrapers

Vrijwilligers gezocht

Denkt u: daar wil ik ook wat aan doen? Meedoen is heel gemakkelijk: u kunt zich inschrijven als vrijwilliger bij ZAAP door een e-mail te sturen naar ZAAP-bestuurslid Wil Otte. ZAAP nodigt u dan uit voor een kennismaking en u krijgt een hesje en raapstok(ken) te leen – in alle maten, dus ook voor kinderen! Door het dragen van het hesje bent u via de gemeente verzekerd, en kunt u bovendien reclame maken voor ZAAP.

Daarnaast krijgt u de gele ZAAP-vuilniszakken, waar u het zwerfafval in kunt verzamelen. Die kan u in elke gemeentelijke vuilnisbak (of blikvanger) achterlaten, waar de zak door de gemeente opgehaald wordt. U zit dus niet thuis met volle zakken zwerfafval! Zwerfafval opruimen kunt u alleen doen, maar ook met buren, collega’s, kinderen, vrienden of in school- of clubverband. Meedoen is geheel vrijwillig en vrijblijvend, u mag rapen wanneer en waar u dit zelf wilt doen.

We zijn ook altijd op zoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers die willen meehelpen. Met bijvoorbeeld het organiseren van activiteiten en het geven van lessen over zwerfafval. Weet u een plek waar veel zwerfafval blijft liggen en wilt u hier wat aan doen? Of heeft u een idee voor een eenmalige actie? Meld het bij het ZAAP. Wij houden onze vrijwilligers en andere geïnteresseerden op de hoogte via deze website en via onze nieuwsbrief. 

Bestuur en activiteiten

ZAAP heeft een 6-koppig bestuur, bestaande uit Teus Doorn, Esther Febus, Annemiek ter Heijne, Jim Kort, Marloes Lorist, en Wil Otte. Met het bestuur bespreken we de knelpunten die we in Rhenen tegenkomen en proberen deze in overleg met de gemeente op te lossen. Daarnaast organiseren we lessen over zwerfafval op de basisscholen in en rondom Rhenen. Uiteraard organiseren we in gemeente Rhenen activiteiten door het jaar heen, zoals vuurwerk opruimen en de Landelijke Opschoondag, die jaarlijks in maart plaatsvindt.

Contact

Heeft u een vraag over of tip voor ZAAP? Wilt u vrijwilliger worden bij ZAAP? Stuur dan een e-mail naar [email protected]. U krijgt zo snel mogelijk een reactie.

Agenda

ZAAP-activiteiten in 2024:

  • Dinsdag 2 januari: vuurwerk opruimen in het centrum, afsluiting met oliebollen
  • Zaterdag 23 maart: Landelijke Opschoondag
  • September: jaarlijkse Zappersavond