Ongediertebestrijding
Voor de bestrijding van ongedierte op eigen terrein bent u zelf verantwoordelijk, tenzij de plaag veroorzaakt wordt door een mankement binnen de publieke voorziening of wanneer de volksgezondheid in gevaar komt. In dat geval komt de gemeente in actie.
Plaagdierprobleem in de openbare ruimte
Meld dit via het formulier melding ongedierte in de Openbare Ruimte.

Ieder jaar, van ongeveer mei tot en met september, zijn we alert op de eikenprocessierups. De eikenprocessierups verspreidt brandharen die bij mensen en dieren ernstige irritaties kunnen geven. Het uitroeien van de rups is niet mogelijk, het voorkomen van uitbreiding wel. De gemeente houdt bij waar de rups voorkomt. Dat doen wij door eigen waarnemingen en met meldingen van inwoners. De nesten in deze bomen worden weggehaald.
Ontdekt u eikenprocessierupsen in bomen in de openbare ruimte? Dan kunt u dit melden via onderstaand formulier of via (0317) 681 681. Ziet u de rups in uw eigen tuin, dan adviseren wij u om een gespecialiseerd boomverzorgingsbedrijf in te huren.

Er zijn verschillende soorten spinselmotten die veel op elkaar lijken qua uiterlijk en aantastingsbeeld. De vlinder zet in de zomer eitjes af op jonge twijgen, deze eitjes komen in september uit. De rupsen overwinteren in de boom waarna ze in het voorjaar de boom volledig kunnen kaalvreten. De spinselmotten verpakken stam en takken met een wit spinsel. Er zijn voorbeelden van bomen die volledig ingepakt worden, maar ook straatmeubilair en zelfs auto's.
De rupsen zijn niet schadelijk voor de gewassen. Ze bevatten geen irriterende brandharen en zijn onschadelijk voor de mens. Een gezonde boom zal niet sterven ten gevolge van de kaalvraat; de boom loopt gewoon weer uit.
Ziet u een muskusrat? Meld dit dan bij muskusrattenbestrijding.nl.
Doordat steenmarters niet alleen in de vrije natuur, maar ook in dorpen en (buitenwijken van) steden voorkomen, leven steenmarters en mensen soms dicht bij elkaar in de buurt. In deze situatie kan het gebeuren dat marters zich op minder gelukkige plaatsen vestigen en dan voor overlast zorgen.
Om een nieuwe sterke teruggang van de populatie te voorkomen, is de steenmarter beschermd.