Ongediertebestrijding

Voor de bestrijding van ongedierte op eigen terrein bent u zelf verantwoordelijk, tenzij de plaag veroorzaakt wordt door een mankement binnen de publieke voorziening of wanneer de volksgezondheid in gevaar komt. In dat geval komt de gemeente in actie.

Plaagdierprobleem in de openbare ruimte

Meld dit via het formulier melding ongedierte in de Openbare Ruimte.

Formulier Melding openbare ruimte

Ieder jaar, van ongeveer mei tot en met september, zijn we alert op de eikenprocessierups. De eikenprocessierups verspreidt brandharen die bij mensen en dieren ernstige irritaties kunnen geven. Het uitroeien van de rups is niet mogelijk, het voorkomen van uitbreiding wel. De gemeente houdt bij waar de rups voorkomt. Dat doen wij door eigen waarnemingen en met meldingen van inwoners. De nesten in deze bomen worden weggehaald.

Ontdekt u eikenprocessierupsen in bomen in de openbare ruimte? Dan kunt u dit melden via onderstaand formulier of via (0317) 681 681. Ziet u de rups in uw eigen tuin, dan adviseren wij u om een gespecialiseerd boomverzorgingsbedrijf in te huren.

Melding ongedierte in Openbare Ruimte KAD landelijk centrum Eikenprocessierups

Er zijn verschillende soorten spinselmotten die veel op elkaar lijken qua uiterlijk en aantastingsbeeld. De vlinder zet in de zomer eitjes af op jonge twijgen, deze eitjes komen in september uit. De rupsen overwinteren in de boom waarna ze in het voorjaar de boom volledig kunnen kaalvreten. De spinselmotten verpakken stam en takken met een wit spinsel. Er zijn voorbeelden van bomen die volledig ingepakt worden, maar ook straatmeubilair en zelfs auto's.

De rupsen zijn niet schadelijk voor de gewassen. Ze bevatten geen irriterende brandharen en zijn onschadelijk voor de mens. Een gezonde boom zal niet sterven ten gevolge van de kaalvraat; de boom loopt gewoon weer uit.

Voor de bestrijding van wespen (verwijderen wespennest) of andere insecten die overlast veroorzaken, kunt u contact opnemen met het Meldpunt ongediertebestrijding.

U kunt er ook voor kiezen om een ander bedrijf te bellen dat is gespecialiseerd in ongediertebestrijding.

Website Meldpunt ongedierte

Ziet u een bijenzwerm? Bel dan een imker. U vindt een imker via de Nederlandse Bijenhoudersvereniging.

Website Ned. Bijenhoudersvereniging

Voor de bestrijding van muizen en ratten op uw eigen terrein kunt u zelf contact opnemen met het Meldpunt Ongedierte of een andere organisatie.

Denkt u dat de dieren vanuit de openbare ruimte komen? Volg dan deze werkwijze: 

  • U neemt zelf contact op met het Meldpunt Ongedierte.
  • Meldpunt Ongedierte komt kijken en bepaalt waar de ratten vandaan komen en wat de oorzaak is van de aanwezigheid van ratten bij u in de buurt.
  • Komen de ratten vanuit de openbare ruimte? Dan zijn wij als gemeente verantwoordelijk en betalen de kosten voor de bestrijding van de ratten. Let op: dit doen wij alleen als de melding komt via Meldpunt Ongedierte, niet bij andere bestrijdingsdiensten. 
  • Komen de ratten vanaf uw perceel of ligt de oorzaak daar? Dan zijn de kosten voor uw eigen rekening. 

U mag dus uiteraard ook gebruikmaken van een andere ongediertebestrijding. De kosten zijn in dat geval altijd voor uzelf.

Contactgegevens Meldpunt Ongedierte

Telefoonnummer: 0900-2556677 en website: www.meldpuntongedierte.nl

Website Meldpunt ongedierte

Doordat steenmarters niet alleen in de vrije natuur, maar ook in dorpen en (buitenwijken van) steden voorkomen, leven steenmarters en mensen soms dicht bij elkaar in de buurt. In deze situatie kan het gebeuren dat marters zich op minder gelukkige plaatsen vestigen en dan voor overlast zorgen. 

Om een nieuwe sterke teruggang van de populatie te voorkomen, is de steenmarter beschermd.

Website Zoogdierenvereniging

Vleermuizen zijn beschermd binnen de Flora- en Faunawet. Advies hierover kunt u inwinnen bij de Zoogdierenvereniging.

Website Zoogdierenvereniging