Geldzorgen en (financiële) ondersteuning: op welke plekken kun je terecht?

Categorieën

  • Ondernemers

Als ondernemer ben je gewend om kansen te zien en te gebruiken. Maar voor veel ondernemers is dit een heel moeilijke tijd. Er zijn talloze steunmaatregelen. Maar soms is het ook lastig uit te vinden wat er van toepassing is in jouw situatie. Daarom zetten we in de mail op een rij op welke plekken je terecht kunt.

Heb je zorgen of vragen? Zoek contact!

Een goed begin is in ieder geval om contact te zoeken. Ook als je twijfelt waar je terecht moet, zet de 1e stap voor hulp of advies. Alle in deze mail genoemde loketten werken namelijk samen en verwijzen je zo nodig door.

1. Bijstand voor Zelfstandigen: als je onderneming tijdelijk financiële steun nodig heeft

Dan kun je misschien gebruik maken van het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (Bbz). Deze regeling biedt een bedrijfskrediet, maar ook een inkomen voor je levensonderhoud als je tijdelijk niet kunt rondkomen. Met het Bbz kun je mogelijk voorkomen dat je failliet gaat of je bedrijf moet stoppen. Voor deze regeling werkt de gemeente Rhenen samen met de gemeente Veenendaal, afdeling Economie en Werk. Daar kun je een aanvraag voor Bbz indienen. Klik op de link voor meer informatie en contact over Bbz en andere regelingen: Bijstand voor zelfstandigen aanvragen | Gemeente Veenendaal. Op maandag én vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur kun je bellen met de Bbz-consulent van de gemeente Veenendaal via telefoonnummer (0318) 538 538.

2. Bureau Minimaregelingen: als je privé niet meer kunt rondkomen door de crisis

We merken dat ondernemers vooral gericht zijn op hun zaak. Met het kunnen blijven betalen van de salarissen van hun werknemers. En met privé geld het bedrijf overeind houden. En ondertussen zelf geen inkomen meer hebben. Naast de mogelijkheden van het Bbz kun je mogelijk gebruik maken van de minimaregelingen. Hier krijg je tegoed voor bijvoorbeeld schoolkosten/fiets/laptop voor je kinderen, sporten of andere vrijetijdbesteding. Ondernemers kunnen deze regelingen aanvragen als ze drie maanden of langer onvoldoende inkomen hebben. Heb je (nog) geen drie maanden een laag inkomen maar zit je echt in de knoop? Neem ook dan contact op. Ga voor meer informatie naar rhenen.minimaregelingen.nl. Je belt met Bureau Minimaregelingen via (033) 30 35 460.

3. Heroriëntatie-gesprek: als je wilt nadenken over de toekomst van je onderneming

Je bent ondernemer en door de coronacrisis heb je minder inkomen. Je denkt na over je eigen toekomst en die van je onderneming. Wil je dat iemand meedenkt? Maak een afspraak voor een heroriëntatiegesprek met het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK). Je meldt je aan via de link: Gratis heroriëntatiegesprek voor jouw hulpvraag 

4. Budgetloket en Over Rood: eerste hulp bij schulden

Zijn er (privé) schulden ontstaan? Wacht dan niet en neem contact op. Dat kan bij het Budgetloket voor Rhenen (en Renswoude en Veenendaal), of bij vrijwilligersorganisatie Over Rood

5. Andere mogelijkheden voor advies en ondersteuning

Behalve de genoemde regelingen zijn er nog veel meer mogelijkheden voor ondersteuning. Een overzicht vind je hier: Het coronavirus: check hier je regelingen (kvk.nl).

Heb je andere vragen? Neem vooral contact op!

Alle genoemde loketten zijn op werkdagen bereikbaar.