Win een ton voor uw tuin of balkon

 

Wilt u ook een prachtige houten regenton met de skyline van de gemeente Rhenen erop? Stuur dan een foto in van uw tuin of balkon. De tuin of balkon die het meest klimaatbestendig is ingericht maakt kans op een ton!

Het weer wordt extremer

Het klimaat is aan het veranderen. U heeft het zelf vast ook al gemerkt: het wordt warmer en met pieken ontzettend heet. Ook zijn er langere periodes van droogte en periodes met veel te veel neerslag. Er is te veel regenwater dat ergens heen moet en vaak is het gewoon te warm om in uw tuin of op uw balkon te zitten.

U kunt zich voorbereiden op de effecten van hitte, droogte en te veel regen. U kunt uw tuin of balkon aanpassen aan het veranderende klimaat.

Hoe maakt u uw tuin of balkon klimaatbestendig?

Er zijn veel dingen die u kunt doen om uw tuin of balkon klimaatbestendig in te richten:

  • Maak ruimte voor regenwater door regenpijpen af te koppelen. Zo komt het regenwater in uw tuin en hoeft het riool niet al het water op te vangen. Een overstromend riool zorgt voor straten die blank gaan staan.
  • Vervang tegels door waterdoorlatende bestrating of groen. Hierdoor krijgt het regenwater de kans om vrij de bodem in te lopen. Ook houden tegels veel hitte vast in de tuin.
  • Een groen dak op de schuur is ook een mogelijkheid. Een groen dak vangt regenwater op en helpt ook de insecten en is verkoelend voor de omgeving.
  • Kies voor bodembedekkers zoals houtsnippers, grind of bodembedekkerplantjes die ervoor zorgen dat de grond minder snel uitdroogt.
  • Kies voor planten die sterk zijn en tegen droogte kunnen, zoals sedumplanten.
  • Wat dacht u van het planten van inheemse bomen en struiken? Meer groen zorgt voor schaduw en verkoeling in de tuin en in huis. Ook zult u merken dat er veel meer vogels in uw tuin komen.

Op een balkon kunt u bakken met planten en boompjes plaatsen. Dit zorgt voor verkoeling en is goed voor insecten en vogels.

Doet u mee?

Heeft u een klimaatbestendige tuin of balkon? En wilt u kans maken op een ton? Dan kunt u foto’s van uw tuin of balkon sturen naar klimaat@rhenen.nl. U kunt ze insturen tot 30 september. Stuur maximaal 5 foto’s op met uw contactgegevens erbij. Op 3 oktober worden de prijswinnaars bekend gemaakt. Op vrijdagochtend 7 oktober worden de 3 regentonnen uitgereikt in de hal van de gemeente.