“We zijn niet kapot”: Autistische inwoners aan het woord in de Autisme-maand april

In april is het autisme-maand. Vaak wordt er vooral óver autistische mensen gepraat en niet mét. Daarom laten we deze maand een aantal autistische inwoners aan het woord over het thema ‘we zijn niet kapot’.

Negatief beeld

Vaak is er een negatief beeld van autisme. Het wordt vaak gezien als tragisch en problematisch. Dat moet anders. De komende maand laten we inwoners aan het woord om over autisme in hun leven te vertellen, aan de hand van het thema. Daar beginnen we nu direct mee: we geven het stokje hierbij door aan een van onze autistische medewerkers.

We’re not broken

Een van onze autistische medewerkers vertelt: “Het thema: ‘ik ben niet kapot’ is een vertaling van ‘We’re Not Broken’, een boek van Eric Garcia. Ik ben het daar helemaal mee eens. Ik ben niet kapot of minder waardevol omdat ik een beperking heb. Mijn bestaan is niet tragisch. Autisme is een beperking, maar ook een identiteit én het kan soms ook voordelen geven. Soms is het lastig als je hersenen anders werken dan die van de meeste anderen. Maar dit is wie ik ben. En de manier waarop mijn hersenen werken is soms ook juist heel handig in mijn werk. Ik ben tevreden met hoe ik mijn leven nu heb ingericht. Ik heb niet zoveel ondersteuning nodig op dit moment. Maar ook als iemand wel meer ondersteuning nodig heeft, moet het doel van de ondersteuning zijn dat iemand zelf tevreden is met zijn of haar leven; iemand anders hoeft niet voor ons te beslissen wat wij nodig hebben.”

Waar word je gelukkig van?

“Het systeem is soms zo ingericht dat je alleen hulp kunt krijgen als je een label opgeplakt wordt, dat is jammer. En ook de hulp heeft vaak al vastgelegde vormen. Bij gemeente Rhenen zouden we het liefst zo min mogelijk labels plakken. We moeten mensen niet zien als probleem. Maar we moeten gewoon kijken waar iemand gelukkig van wordt, wat iemand goed kan en wat iemand nodig heeft om dat te doen. Zo proberen we ook te handelen.”

‘Autistische inwoners’ of ‘inwoners met autisme’?

Misschien valt het je op dat we ‘autistische inwoners’ schrijven, en niet ‘inwoners met autisme’. Er is een groeiende groep autistische inwoners die aan de eerste schrijfwijze de voorkeur geeft. Daarom kiezen we nu voor deze schrijfvorm. Andere inwoners met autisme geven nog wel de voorkeur aan ‘met autisme’. Het is daarom altijd verstandig om aan iemand te vragen waar hij of zij zelf de voorkeur aan geeft.

Het Lay-Aut-café gaat weer van start

Het Lay-Aut-café is een hangplek voor autistische jongeren. 8 april is er weer een bijeenkomst. Locatie: Het Bestegoed in Elst, van 19:00 tot 20:30. Interesse? Neem even contact op met Vincent Steur van jongerenwerk Mozaïek, via 06 14 51 71 24 of delayaut@gmail.com. Vincent hoopt zo snel mogelijk weer Lay-Aut-café te kunnen houden in de Westpoort.