Van oud naar nieuw textiel

Categorie├źn

  • Duurzaamheid
  • Afval

Nu we overgaan naar een nieuw seizoen, is het een goed moment om eens kritisch naar uw kledingkast te kijken. Bewaart u uw zomerkleding tot volgend jaar of gaat u het wegdoen? Breng kleding die u zelf niet meer gaat dragen naar de textielcontainer of de afvalbrengstation. Waarom?
Een deel van het ingezamelde textiel is nog goed draagbaar als kleding. De rest wordt gerecycled.

Textiel dat niet meer draagbaar, kapot of versleten is, wordt gebruikt voor nieuwe producten zoals isolatiemateriaal, vloerbedekking of vulling van autostoelen. En steeds vaker worden gerecyclede vezels in nieuwe stoffen verwerkt. Kringloopwinkels verkopen goede tweedehandskleding. Wat ze in Nederland niet meer kunnen verkopen, gaat vaak naar ontwikkelingslanden als kleding of als grondstof.

Wat mag er allemaal in de textielcontainer?

In de textielcontainer mag meer dan u denkt. Als het afgedankt is, is het meestal nog goed voor hergebruik en recycling. Ook als het textiel kapot is. Denk, naast kleding, ook aan: riemen, tassen, sjaals, schoenen (per paar aan elkaar gebonden), knuffels, handdoeken, lakens, gordijnen.
Doe textiel schoon en droog in een gesloten zak in de textielcontainer bij u in de buurt.

Locaties om textiel in te leveren binnen de gemeente Rhenen

Elst: Schoolweg
Rhenen: Achterbergsestraatweg, De Brakken, Den Oven, Rozenlaan en Remmerden.

Soms staat er op de kledingcontainer dat je er alleen bruikbare kleding in mag doen. Dit is een misverstand. Elke partij die kleding inzamelt, is verplicht om ook gebruikte en versleten textiel te sorteren.