Nieuws van de Jongerenraad Rhenen

Categorieƫn

  • Gemeenteraad

Sinds jaar en dag is de jongerenraad een begrip in de gemeente Rhenen. Met dit succes mogen wij in onze handen wrijven, maar dit feit beschouwen we zeker niet als vanzelfsprekend. Hoe staan we er nu voor, wat doen we en hoe kom je met ons in contact?

Een groot gedeelte van de jongerenraden in andere gemeenten  zijn ten onder gegaan. Met ledentekort als hoofdoorzaak zijn deze jongerenraden abrupt of langzaam maar zeker uitgestorven. Dit ledentekort had verschillende oorzaken. Zo was er onder jongeren weinig animo om deel uit te maken van een organisatie die niet serieus genomen werd door de gemeente en daarom niks voor elkaar kreeg. De enige manier om een jongerenraad in een gemeente namelijk te laten functioneren is door hen de status van een officieel adviesorgaan toe te kennen en daarna ook haar inspraak serieus te nemen. 

Gelukkig zag de gemeente Rhenen vanaf het begin in dat dit een vitale voorwaarde was voor een actieve jongerenraad. Een tweede oorzaak voor het roemloos ten onder gaan van veel jongerenraden door het land heen, was het feit dat jongeren vaak simpelweg niet afwisten van het bestaan van een organisatie als deze in hun gemeente. Dit is precies de reden dat de jongerenraad Rhenen een relatief groot gedeelte van haar budget probeert in te ruimen voor promotie, zowel online als offline. Nieuwe aanwas van onderaf is namelijk niet alleen welkom, maar zelfs zeer noodzakelijk voor het behouden van de stem van jongeren in de gemeentepolitiek van Rhenen.

Meedenken en je mening geven

Als jongerenraad horen wij regelmatig de vraag van raadsleden wat jongeren nou vinden van dit of dat onderwerp en wat jongeren Ć¼berhaupt willen in onze gemeente. Dit is voor de gemeentepolitiek vaak niet duidelijk, doordat zij te weinig input krijgen van jongeren. Op zoek gaan naar de mening van jongeren vinden politieke partijen en gemeenteraadsleden ook vaak lastig, omdat zij niet weten waar zij moeten beginnen. 

Dit tekort aan inspraak van het jeugdige deel van onze gemeente lijkt een structureel probleem te zijn in onze gemeente. Voor jongeren in Rhenen, Elst en Achterberg is het dan ook belangrijk om te weten dat er genoeg mogelijkheden zijn om je mening te geven. Contact opnemen met de jongerenraad is de beste en makkelijkste manier. Onderaan deze pagina staat onze contactgegevens. Daarnaast zijn de email-adressen van alle raadsleden en wethouders voor iedereen te vinden op de raadswebsite van de gemeente Rhenen. De gemeente neemt jongeren bloedserieus, maar dan moeten jongeren dus wel aangeven wat ze willen. Wie je ook benadert, hij of zij zal zeker blij zijn met je tip of idee!

Rhenen aantrekkelijk voor jongeren

De jongerenraad probeert haar steentje bij te dragen aan het oplossen van deze problematiek door adviezen te schrijven voor de gemeenteraad over zaken die betrekking hebben op jongeren. Zo hebben we pas geleden een advies geschreven met het verzoek om verlichting te plaatsen bij de (voetbal) pannakooi op de Lijsterberg in Rhenen, omdat veel jongeren dit wilden.

Het doel is om Rhenen aantrekkelijk te maken en te houden voor jongeren. Dit doet de jongerenraad ook door evenementen te organiseren. Zo hebben we pas geleden een gratis buitenbioscoop georganiseerd in Rhenen. Voor de toekomst heeft de jongerenraad nog genoeg plannen in gedachten, dus houd hun Instagram of website in de gaten!

Contactgegevens jongerenraad Rhenen