Nieuw in Rhenen: uitgiftepunten voor gratis menstruatieproducten

In Nederland heeft 1 op de 10 inwoners te weinig geld om menstruatieproducten te kopen zoals tampons of maandverband. Daarom heeft de gemeente 3 kasten geplaatst met gratis menstruatieproducten.

Het Armoedefonds is een project gestart: inwoners, organisaties of openbare plaatsen kunnen zich bij het Armoedefonds aanmelden als uitgiftepunt. In Rhenen, Elst, en Achterberg waren deze punten er nog niet. De gemeente Rhenen heeft daarom drie kasten gesponsord bij de Westpoort in Rhenen, het Bestegoed (bij de apotheek in Elst) en binnenkort opent ook een kast bij het Dorpshuis in Achterberg.

In een aantal kasten zijn ook andere producten te vinden, zoals luiers, zelftesten, incontinentiemateriaal en tandpasta. Heeft u iets nodig? Loop langs een van de punten en haal eruit wat u nodig heeft. Op de kaart ziet u waar de punten zijn.

Het project groeit!

Wethouder Jolanda de Heer - verantwoordelijk voor de portefeuille armoedebestrijding: ”natuurlijk moet elke vrouw kunnen beschikken over menstruatieproducten. Ook bij armoede. We hoopten met dit initiatief ook anderen te inspireren een kast te plaatsen. En dat is al gelukt, daar zijn we erg blij mee!’’ Bij Buurtgezinnen aan de Molenberg 9 is nu ook een kast met gratis producten. En voor een aantal andere locaties zijn ook plannen.

Samen tegen menstruatie-armoede

Het Armoedefonds voorziet alle uitgiftepunten van pakketten voorraad. Maar het doel is om de punten zoveel mogelijk vanuit lokale donaties gevuld te houden. Wilt u producten doneren? Een kleine voorraad kunt u zelf in de kast leggen. Wilt u een grotere hoeveelheid doneren? Loop dat even binnen of bel even aan bij het uitgiftepunt. De punten hebben contact met elkaar zodat de producten over de verschillende kasten verdeeld kunnen worden.

Meer weten?

Lees meer over menstruatiearmoede op: www.armoedefonds.nl/menstruatie-armoede