Mijn Hulphond, autisme en ik

Foto: Peter Pfeiffer

In april is het autisme-maand. Vaak wordt er vooral óver inwoners met autisme gepraat en niet mét. Daarom laten we deze maand een aantal inwoners aan het woord. Bart (geboren in Rhenen) vertelt over autisme in zijn leven en hoe zijn hulphond hem helpt. 

Prikkels zijn lastig

“Ik ben geen autist, maar ik heb autisme. Mensen met autisme zijn niet gek, ze verwerken prikkels anders dan de meeste andere mensen. Mensen met autisme hebben last van prikkels. Het leven is vol prikkels. Neem bijvoorbeeld een winkel in gaan; mensen met winkelwagens die nergens op letten, rennende kinderen, veel geluiden van mensen en vaak ook nog muziek in een winkel. Mensen die snel langs je willen als je nog bij een schap staat te kijken wat je nodig hebt. Karren met producten die bijgevuld moeten worden, net bij het schap waar je een product uit nodig hebt. Zoveel prikkels dat je geen keuze kunt maken wat te doen. Vragen of iemand opzij gaat is spannend, de reactie van mensen is onvoorspelbaar met nog meer prikkels als gevolg. 

Een stoffige kamer

Mijn hoofd is na een dag een stoffige kamer, met een dikke laag stof op alles waar net een wervelwind doorheen gegaan is. Dat stof zijn de gebeurtenissen die verwerkt moeten worden. Prikkels verwerken kost energie en kan ook heel emotioneel zijn. Maar ik moet ze wel verwerken voor het slapen gaan, want anders komen er nachtmerries van.

Trouwe bondgenoot

Mijn lieve hulphond biedt houvast in prikkelrijke situaties. Hij weet wanneer ik uit een situatie moet, zelfs als ik dat zelf nog niet weet. Mijn trouwe bondgenoot heeft samen met mij een lange reis afgelegd. We hebben elkaar leren aanvoelen, elkaars signalen leren kennen en herkennen. Hij is mijn maatje en helpt me als ik overprikkeld op de bank zit, of een nachtmerrie heb, veroorzaakt door teveel prikkels. Maar het allerbelangrijkste is dat mijn hulphond me de kans geeft om te leven, soms letterlijk te overleven. Mijn trouwe vriend is er altijd voor mij en ik voor hem. Zonder mijn hulphond kan ik niet functioneren.

Wie helpt mij aan een nieuwe hulphond?

Jammer genoeg wordt mijn trouwe viervoeter een dagje ouder en kan hij niet al te lang meer werken. Daarom moet hij over een poosje met pensioen. Op dit moment wordt er een nieuwe hulphond voor mij getraind. Helaas heb ik in de gemeente waar ik nu woon geen indicatie (en dus financiële steun) gekregen voor een nieuwe hulphond. Daarom is mijn moeder een crowdfundingsactie gestart. Kijk op ‘hulphond voor Bart’ voor meer informatie.

Praat niet over ons, maar met ons

Tegen iedereen die iemand met autisme ontmoet zou ik willen zeggen, verdiep je in de persoon, praat niet over ons en over autisme, maar praat met ons. Ook ieder mens met autisme is uniek. Je persoonlijkheid is als een veelkleurig touw van verschillende draden, autisme is slechts een dunne draad van die persoonlijkheid.’’