Locaties voor opvang én flexwoningen bekend
Vandaag heeft het college twee plannen voor woonruimtes aangekondigd. Er ligt een plan voor een opvanglocatie voor vluchtelingen op de locatie Eikelkamp van Landgoed Prattenburg. En er zijn vier mogelijke locaties voor flexwoningen. Deze plannen komen boven op de reguliere bouwplannen. De gemeenteraad neemt 11 maart een besluit over de plannen.
Er is een groot tekort aan betaalbare woningen. Niet alleen voor starters of mensen die snel een woning nodig hebben, maar ook voor nieuwkomers die hier een toekomst willen opbouwen en vluchtelingen die een veilige plek zoeken. De plannen moeten ervoor zorgen dat de vele mensen die op zoek zijn, sneller een woonruimte vinden.
Opvang van vluchtelingen op landgoed Prattenburg
Het college stelt voor om op Landgoed Prattenburg, locatie Eikelkamp, 200 opvangplekken te bouwen. Dat is meer dan het minimum van 120* plekken die de gemeente moet vinden volgens de Spreidingswet. Door meer opvangplekken te bieden, kunnen we opvangplekken ruilen met andere gemeenten in de provincie. Hierdoor blijven er meer sociale huurwoningen in Rhenen over voor de mensen die nu al op de wachtlijst staan. De gemeenteraad kan nog besluiten tot minder opvangplekken. Als het plan doorgaat, start het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) naar verwachting begin 2026 met bouwen.
* Dat is pasgeleden veranderd naar 116 plekken.
Een groot tekort aan opvangplekken
De opvanglocatie is nodig vanwege het grote tekort aan opvangplekken voor het aantal vluchtelingen in Nederland. Deze mensen hebben hun thuis moeten verlaten door een onleefbare situatie. Een opvangplek biedt hen een tijdelijke, veilige plek in Nederland in afwachting van hun asielprocedure. We zijn wettelijk verplicht deze opvang eerlijk te delen met alle gemeenten in Nederland. Als gemeente willen we bijdragen aan een goede en menselijke opvang.
Aandacht voor wat u belangrijk vindt
Eerder dit jaar vroegen we inwoners via Rhenen Spreekt wat zij belangrijk vinden bij de opvang van vluchtelingen. Rhenense inwoners gaven aan dat prettig wonen en veiligheid belangrijk zijn. Ook vinden zij het belangrijk dat vluchtelingen snel de Nederlandse taal en cultuur leren, en kunnen werken, studeren of vrijwilligerswerk doen.
Hóé gaan we vluchtelingen opvangen?
Inwoners, organisaties en ondernemers worden door de gemeente samengebracht om samen te bedenken hoe de opvang geregeld kan worden. De opvanglocatie zelf zorgt voor de begeleiding van vluchtelingen, veiligheid en gezondheidszorg. Maar vluchtelingen willen ook werken, Nederlands leren, hun verhalen delen en de omgeving leren kennen. Hoe we hiermee om willen gaan noemen we alvast de ‘Rhenense aanpak’.
Vier mogelijke plekken voor flexwoningen
De afgelopen tijd hebben we uitgebreid gezocht naar locaties voor flexwoningen: tijdelijke, verplaatsbare woningen. Ook suggesties van inwoners zijn bekeken. Veel plekken zijn niet geschikt, bijvoorbeeld door provinciale regels, parkeermogelijkheden, kabels en leidingen of de eigendomsrechten van de grond. Het college heeft nu vier locaties in Rhenen voorgesteld waar flexwoningen kunnen komen:
- Achterbergsestraatweg, naast de brandweer, voor 24 woningen;
- Kastanjelaan, groene strook naast de weg, voor ongeveer 17 woningen;
- Rhenen West, veld langs de Reumersweg/Nieuwe Veenendaalseweg/Lijsterengweg, voor ongeveer 85 woningen en natuur;
- Koerheuvel, grasveld aan De Toltoren/De Watertoren, voor ongeveer 45 woningen.
Flexwoningen bieden een tijdelijke oplossing voor mensen die snel een woonplek nodig hebben, zoals starters, alleenstaanden of mensen die dringend op zoek zijn naar een woonruimte. Flexwoningen zijn niet bedoeld voor de opvang van vluchtelingen.
De gemeente maakt een deel van deze woningen betaalbaar door sommige kosten te dragen én subsidies te gebruiken. De gemeenteraad bepaalt waar de woningen komen en hoe het wordt betaald. Pas als de raad een locatie kiest, werkt de gemeente het plan verder uit. Dat gebeurt in overleg met buurtbewoners.
Informatiebijeenkomsten, inspraakavond en raadsvergadering
De gemeenteraad neemt op 11 maart besluiten over de twee plannen. Daarvóór zijn er informatiebijeenkomsten op 23 januari in Elst en 27 januari in Rhenen. Wilt u hierbij zijn? Lees hier meer informatie en meld u aan. Op 11 februari is er een inspraakavond bij de gemeenteraad, waar u kunt inspreken. Ook daarvoor moet u zich aanmelden. Uiterlijk vrijdag 31 januari leest u daar meer over op onze website. Lees hier meer over contact met de raad(Verwijst naar een externe website).
Kijk hier voor meer informatie over de versnelde woonopgave.