Landelijke Naturalisatiedag Rhenen en Wageningen was een feest

Categorieën

  • Sociaal

Wageningen en Rhenen zijn 17 nieuwe Nederlanders rijker. Donderdag 15 december legden zij de eed of gelofte af in de Grote Kerk op de Markt in Wageningen. Dit gebeurde op de landelijke Naturalisatiedag, waarbij in heel Nederland ceremonies waren om mensen de Nederlandse nationaliteit te geven. De landelijke Naturalisatie werd op 24 juni 2005 wettelijk verplicht voor alle Nederlandse gemeenten.

Traditie hervat

De Wageningse burgemeester Floor Vermeulen was blij dat de traditie waarbij de buurgemeenten gezamenlijk de Naturalisatiedag vieren weer hervat kon worden. “We hebben in Nederland een mooi spreekwoord: beter een goede buur dan een verre vriend. In tijden van lief en leed vier je samen of heb je steun aan elkaar. Dat hebben wij als buurgemeenten, ik hoop dat u dat als nieuwe Nederlander ook met de buren van uw woning hebt.” Vermeulen feliciteerde de nieuwe inwoners. “U hebt er bewust voor gekozen om Nederlander te worden. Maar Nederland kiest ook voor u. Het is daarmee een wederzijdse keuze waarbij rechten en plichten horen. U kunt ervan op aan dat u als Nederlander  welkom bent. Wageningen is een internationale stad en iedereen draagt bij aan de fijne en open samenleving die we zijn. U bent een verrijking voor onze gemeenschap.”

Gemeenschap mooier, kleurrijker en meer divers

Ook burgemeester Hans van der Pas uit Rhenen noemde de nieuwe Nederlanders een verrijking van de samenleving: “Waar u vandaan komt, wat uw geschiedenis is, is een belangrijk stuk van uw eigen identiteit. En aan die geschiedenis voegt u vandaag iets toe. U verandert niet en tegelijkertijd verandert er toch wel iets. U bent vandaag officieel Nederlander geworden, en hoort nu echt bij de Nederlandse samenleving. Ik hoop dat nu u Nederlander bent, u eigen achtergrond meeneemt en dit ziet als een verrijking van onze gemeenschap. Het is heel belangrijk dat wij allemaal onze cultuur en achtergrond meenemen en daarmee onze gemeenschap mooier, kleurrijker en meer divers maken.”