Wethouder op bezoek bij Buurtgezin ‘tante’ Carla en ‘ome’ Jan

Jesse is 22 maanden oud. Twee keer per week is hij niet thuis, maar gaat hij naar Carla en Jan ter Maaten. “Heerlijk om dit kleine mannetje een ochtend en een middag om ons heen te hebben. Je gaat van zo’n kind houden. Als ie een keer ziek is en niet kan komen, missen we hem echt. Toen de vraag kwam of we Jesse op konden vangen, beseften we meteen dat we een plekje over hadden in ons hart. Jesse krijgt hiermee rust en daardoor zijn ouders ook.”

Ideale oplossing

Nadja Tamboer is de moeder van Jesse. Zij is blij dat haar zoontje bij Carla en Jan terecht kan: “In het begin was het best spannend om je kind bij iemand achter te laten. Maar al snel voelde het helemaal vertrouwd, omdat Carla en Jan zo lief met Jesse omgaan. Ze zijn echt familie geworden. Wij noemen ze nu tante Carla en ome Jan. Op de dagen dat Jesse niet bij hen is, appen we zelfs regelmatig als Jesse weer eens iets leuks doet. Voor mij is het nu een ideale oplossing. Ik heb twee keer per week therapie en ik heb geen netwerk om Jesse dan op te vangen.”

Buurtgezinnen Rhenen

De families Ter Maaten en Tamboer zijn aan elkaar gekoppeld via Buurtgezinnen. Gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. Anita Bruggeman is coördinator van Buurtgezinnen in Rhenen. “We zijn zeven jaar geleden begonnen met Buurtgezinnen. Rhenen was de eerste gemeente die meedeed, inmiddels zijn we op tal van plaatsen in het land actief. In die zeven jaar hebben we 91 gezinnen kunnen koppelen. Op dit moment hebben we 35 steungezinnen. Maar we kunnen er nog zeker tien extra gebruiken.”

Informeel en laagdrempelig

Wethouder Jolanda de Heer hoort de verhalen met een grote glimlach aan. “Heerlijk om te merken hoe Jesse bij Carla en Jan op zijn plek is. Hij krijgt hier één-op-één aandacht. Welk kind wil dat nou niet. Ook fijn om te horen dat Nadja op deze manier praktische ondersteuning krijgt. Dat is ook de reden waarom wij als gemeente Rhenen Buurtgezinnen steunen. Informeel, laagdrempelig en effectief. Zo zien we het graag.”

Liefdevol opvangen

Carla raadt iedereen aan om Buurtgezin te worden. “Je krijgt er zoveel voor terug. Je mag zo’n kind liefdevol opvangen, maar je hoeft het niet op te voeden. Wij genieten er zelf met volle teugen van, het geeft ons een oma-en-opa gevoel. Onze kinderen vinden het ook prachtig om opeens zo’n klein broertje te hebben. Zij komen vaak spontaan langs, maar heel vaak is dat net ‘toevallig’ op de dagen dat Jesse er is.” Toch heeft ze wel een waarschuwing: “Je moet er wel rekening mee houden dat het niet vrijblijvend is om steungezin te worden. Je hebt toch de verantwoording over zo’n kind.”

Zelf ook Buurtgezin worden, of hulp nodig?

Neem dan contact met Anita Brugman, anita@buurtgezinnen.nl, tel. 06 54 20 82 89. Kijk voor meer info ook op www.buurtgezinnen.nl.