Hoe blijf ik zo lang mogelijk zelfredzaam met een progressieve ziekte?

Categorieën

  • Sociaal

21 juni is het wereld ALS dag. Naast ALS zijn er helaas veel meer ziekten met een progressief verloop. Als u lijdt aan een progressieve ziekte, wordt u in korte tijd steeds afhankelijker van andere mensen en/of van hulpmiddelen.  Wat kunt u doen om zo lang mogelijk zelfredzaam te blijven?

Het is belangrijk dat u op tijd hulp inroept. Het liefst zodra de diagnose gesteld is. Het kan zijn dat u nog niet veel klachten heeft en zich best goed kan redden. Maar het ziekteverloop kan ineens snel gaan.

Het is belangrijk om voorbereid te zijn

Schakel iemand in die met u mee kan denken over:

  • hoe u de dagelijkse dingen (die u belangrijk vindt) zo lang mogelijk zelf kan blijven doen. Denk hierbij aan u zelf wassen, aankleden, het huishouden doen, hobby’s uitoefenen, op bezoek gaan.
  • of uw woning geschikt is of eenvoudig geschikt te maken is als u aangewezen bent op bijvoorbeeld een (elektrische) rolstoel?

Roep tijdig hulp in

Ga in gesprek met een ergotherapeut (vraag uw huisarts/specialist voor een verwijzing) of met iemand van het sociaal team van de gemeente Rhenen. Wij bieden informatie, advies en hulp. Aarzel niet en neem contact op via (0317) 681 681 of [email protected].