Herdenkingsconcert Cunerakerk

Dinsdag 9 mei is het jaarlijkse herdenkingsconcert van de Slag om de Grebbeberg in de Cunerakerk. De Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' verzorgt het muzikale programma. Speciale eregast is generaal (buiten dienst) Peter van Uhm. Het concert, met het thema 'Breekbaar Nieuws', begint om 20.00 uur. De kerk is open vanaf 19.30 uur.

Aanwezig zijn bij dit concert?

Kaarten à 10 euro zijn te koop via de VVV in Stadsmuseum Rhenen, Markt 20 in Rhenen. Of online via de site www.slagomdegrebbeberg.nl. Oorlogsveteranen uit de regio krijgen een uitnodiging voor het concert en een vip-ontvangst in het Stadsmuseum.

Opperwachtmeester bij de Luchtmobiele Brigade en zanger Dennis Kroon en zangeres en actrice Kilke John geven een indrukwekkende vertolking als zangsolisten. Gijs Wanders, oud-nieuwslezer van het NOS Journaal, presenteert een speciale 'nieuwsuitzending' over de gevechten om de Grebbeberg en de Residentie in de meidagen van 1940 en de oorlog in Oekraïne. Generaal b.d. Peter van Uhm, voormalig commandant der Strijdkrachten, treedt in deze multimediale storytelling op als beschouwer en duider van oorlog en vrede en verbindt verleden en heden met elkaar. De strijd toen en nu komt zo naar voren in beelden, verhalen en live muziek.

Kwetsbaarheid van vrede en vrijheid

Het thema 'Breekbaar Nieuws' verwijst naar de broosheid en kwetsbaarheid van vrede en vrijheid. Daarvan getuigt de hartverscheurende actualiteit aan de oostgrens van Europa. Oorlog is ook vandaag vlakbij. De gespannen situatie in Oekraïne dwingt tot waakzaamheid en keuzes. Het vraagt om solidariteit. Meer dan ooit koesteren we onze vrijheid. Die vrijheid mag worden gevierd, juist nu. Dat doen we tijdens dit concert met een glansrijk orkest en verhalen en liedteksten die het publiek raken.

Het militaire harmonieorkest 'Johan Willem Friso', bestaat uit ruim vijftig muzikanten. En staat onder leiding van chef-dirigent majoor Tijmen Botma. Deze Landmachtkapel verzorgt de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden.

De organisatie van het herdenkingsconcert voor de militaire slachtoffers van de Grebbeberg (en sindsdien van andere oorlogshandelingen en vredesmissies) is in handen van Stichting Slag om de Grebbeberg, Defensie en het Cultuurplatform Rhenen.