Gezond blijven zonder te vallen!

Categorieën

  • Sociaal

Zo lang mogelijk gezond blijven, zodat je voor jezelf kunt blijven zorgen. Dat wil toch iedereen? Een val kan dit in gevaar brengen. Daarom is valpreventie belangrijk.

Valpreventie is een verzameling van maatregelen om vallen te voorkomen. Mensen vallen om verschillende redenen, daarom is valpreventie maatwerk. Verlies van spierkracht, een verminderde stabiliteit, bijwerkingen van medicijnen en chronische aandoeningen zijn enkele oorzaken. De huisarts of een andere zorgmedewerker moet goed kijken naar de situatie van de persoon die gevallen is of meer risico loopt.

Wat kunt u zelf doen?

Blijf actief en beweeg  

Bewegen is belangrijk voor de gezondheid en het kan vallen voorkomen. Zoek, met hulp, de beweging die het beste bij uw situatie past.

Maak uw huis veilig  

Denk aan een goed verlicht huis, met een veilige trap en materiaal om uitglijden te voorkomen. Op www.hulpmiddelenwijzer.nl vindt u meer informatie over hulpmiddelen die het huis veiliger maken.

Geneesmiddelen check 

Sommige medicijnen hebben invloed op de bloeddruk, het evenwicht of de hersenen. Gebruikt u meerdere medicijnen tegelijk? Dan is er meer kans om te vallen. Bespreek het gebruik van medicijnen daarom regelmatig met uw huisarts.

Laat uw ogen controleren 

Goed kunnen zien is erg belangrijk voor een goed evenwicht. Laat uw ogen daarom regelmatig controleren. Een reservebril is ook aan te raden.

Stevige en passende schoenen

Draag, ook als u binnen bent, stevige en passende schoenen. Zorg voor voldoende profiel en een lage hak. Hierdoor heeft u minder kans op uitglijden.

Goede en gezonde voeding

Goede en gezonde voeding helpt om spieren en botten sterk te houden. Het is daarom belangrijk om voldoende te eten. Met genoeg eiwitten, vitamines en mineralen.

Nog vragen? Neem contact op met het Sociaal Team

Heeft u vragen over valpreventie? Daarvoor kunt u terecht bij het Sociaal Team. Telefonische spreekuren zijn op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 09.00 en 11.00 uur. En op dinsdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Het telefoonnummer is (0317) 681 681. Belt u buiten die tijd? Laat dan een bericht achter. Wij bellen u dan terug. Of stuur een e-mail naar [email protected].