Eerste deelauto in gebruik genomen

Vanochtend gaf wethouder Hans Boerkamp het startschot voor autodelen in Rhenen. Hij overhandigde de sleutel van de eerste commerciële deelauto aan Eva Alofs, de eerste gebruiker. De gemeente wil autodelen stimuleren; het is duurzaam, bespaart reiskosten en levert ruimte op. Dankzij de samenwerking met Greenwheels en NS is de eerste deelauto geplaatst op het P+R-terrein bij station Rhenen. Gebruikmaken van een deelauto is nu dus mogelijk voor alle inwoners van Rhenen en trein-/busreizigers.

Iedereen die interesse heeft, kan zich gratis aanmelden voor de deelauto via Greenwheels.nl. Hier staat precies hoe het in z’n werk gaat. De gemeente hoort het graag als er behoefte is aan een deelauto in de eigen wijk. Daarvoor kan gemaild worden naar deelauto@rhenen.nl. Bij voldoende vraag volgen er meer deelauto’s.

Voordelen van autodelen

Wie weinig rijdt, kan met een deelauto kosten besparen. Autodelen draagt daarnaast bij aan het verminderen van milieuschade. Zo rijden gebruikers van deelauto’s 15-20% minder kilometers en zijn deelauto’s vaak nieuwer en schoner (én steeds vaker elektrisch). Door efficiënt gebruik van deelauto’s zijn er minder auto’s nodig. Dit laatste zorgt er voor dat er meer parkeerplaatsen vrijkomen. Een deelauto neemt 1 parkeerplaats in, maar komt in de plaats van ongeveer 3 tot 5 andere auto’s. Via Ritjeweg.nl kunnen de kosten voor een deelauto bij verschillende aanbieders vergeleken worden. Ook staan hier de gemiddelde kosten voor een eigen tweedehands of nieuwe auto. Wat opvalt, is dat de meeste aanbieders van een deelauto goedkoper zijn als iemand slechts 5 keer per maand een rit van 50 kilometer maakt. 

Gezamenlijke inspanning van betrokken partijen

Er is in de regio Foodvalley onderzoek gedaan naar verbetering van OV-knooppunten. Een daarvan is station Rhenen. Hierbij is samen met alle betrokken partijen gekeken naar mogelijkheden op de korte en lange termijn. De conclusie: er liggen nog kansen op het gebied van deelmobiliteit, zoals (meer) OV-fietsen en deelauto’s. Daarom is met Greenwheels afgesproken om hier nu een deelauto te plaatsen.