Een frisse blik op beeldschermgebruik

Verslaafd is een heel groot woord. Zeker als het gaat om beeldschermgebruik. Maar in veel gezinnen valt dit woord wel eens. Bijvoorbeeld als iemand tijdens een goed gesprek toch nog snel even op een telefoon kijkt. Ongemerkt is de telefoon of de laptop een steeds grotere plek gaan opeisen, zeker tijdens de lockdowns.

Goede gesprekken hierover kunnen helpen.  Maar als het om een mobieltje gaat, dan is een app vaak een praktische oplossing. De app Yona kan jongeren helpen om precies zoveel online te zijn als ze vooraf zelf hebben gepland.

Yona helpt

Yona is niet zomaar een app die automatisch je telefoon op slot zet. In de app Yona kijken jongeren samen hoe ze verstandig omgaan met internet. Via de app werken jongeren samen. Ze stellen zelf challenges in voor verstandig internetten. Wat willen ze zien en wat niet? En hoeveel tijd willen ze eraan besteden? Jongeren maken samen met vrienden of vriendinnen afspraken om kijken of het lukt om zich daaraan te houden. En samen bespreken ze wat er nodig is om het de volgende keer nog beter te doen.

Wilt u snel aan de slag om met een fris hoofd online te gaan?

Kijk dan op https://yona.nu/. Daar vindt u meer informatie. De app is voor verschillende telefoons te downloaden in de verschillende Android en Apple appstores.

Meer achtergrondinformatie

Jacob Schouten uit Elst heeft samen met Yona gezorgd voor een prachtig artikel met achtergrondinformatie over Yona. Dit artikel is te lezen op www.nuchterelst.nl en www.nuchterachterberg.nl.

Wilt u meer informatie over social media en gamen?

Het onderwerp ‘social media en gamen’ is een belangrijk thema in het lokaal preventieakkoord. In het lokaal preventieakkoord staan veel acties en ideeën. Die zijn bedacht door verschillende partijen en personen uit de drie kernen van onze gemeente, die bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven. Kijk hier meer informatie.