Bezuinigingen nodig voor een sluitende begroting

Categorieën

  • Bestuur

Vandaag presenteerde het college de begroting voor 2025-2028. Onze visie is duidelijk: we willen samen met u Rhenen, Achterberg en Elst nog mooier maken. Dat wordt de komende jaren uitdagender dan voorheen. En dat gaat u merken. De beperkte financiële middelen en de stijgende zorgkosten dwingen ons om keuzes te maken over de taken die we uitvoeren.

Zoals veel gemeenten hebben we te maken met grote financiële tekorten. We hebben maatregelen moeten nemen om ervoor te zorgen dat de begroting sluitend is en geen tekort heeft. Dit hebben we gedaan met zo min mogelijk impact voor onze inwoners. Toch ontkomen we niet aan een stijging van de woonlasten door de hogere kosten. Ook op lange termijn proberen we de gevolgen voor inwoners zoveel mogelijk te beperken. We blijven investeren in wat echt nodig is, maar eerlijk is eerlijk: er moeten uiteindelijk moeilijke keuzes worden gemaakt. Dit geldt ook voor onze zorg en ondersteuning. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad wat het beste is voor onze gemeente.

Rhenen is een plek waar mensen naar elkaar omkijken

Ondanks de financiële druk blijven we ons inzetten om de betrokkenheid in Rhenen, Elst en Achterberg te behouden en te versterken. We pakken het welzijnswerk voor jong en oud in 2025 breder aan, met één samenhangende opdracht waarin cultuur, sport en welzijn nauw samenwerken. Een mooi voorbeeld hiervan is het nieuwe Multifunctioneel Gebouw Rhenen (MFG), dat in juli 2025 volledig klaar is.

We blijven ons inzetten voor inwoners die niet kunnen rondkomen. Dit doen we, samen met ervaringsdeskundigen, door regelingen en hulp beter vindbaar te maken en preventie beter af te stemmen op de leefwereld van inwoners. Ook zetten we meer in op het versterken van basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en digitale vaardigheden.

Samen bouwen aan een duurzame toekomst

Duurzaamheid, circulair denken, de energietransitie, afval en klimaatverandering staan hoog op onze agenda. In 2025 onderzoeken we de haalbaarheid van een warmtenet in Rhenen en Elst. Ook is er een isolatieactie gestart om huiseigenaren van slecht geïsoleerde woningen te ondersteunen met advies en subsidies.

We versterken de lokale economie op een manier die past bij de kleinschaligheid van Rhenen. En koesteren de cultuur en historie van Rhenen, Elst en Achterberg, nu en in de toekomst. In 2025 maken we verschillende uitzichtpunten aantrekkelijker, zodat iedereen hiervan kan genieten.

Daarnaast werken we de komende jaren aan een betere infrastructuur en vlotte verkeersdoorstroming, wat zorgt voor een goede bereikbaarheid van de stad en omliggende kernen. Samen met de provincie maken we plannen voor een veiligere doorstroming bij de kruising Achterberg en de verbreding van de Rijnbrug.

Samenhang tussen ruimtelijke opgaven

We staan voor grote opgaven, zoals de energietransitie, woningbouw, landbouwtransitie, klimaatadaptatie en bereikbaarheid. Veel van deze opgaven vragen om ruimte. Daarom is het belangrijk dat we deze opgaven goed op elkaar afstemmen en in balans houden.

Wonen in Rhenen is van grote waarde

Tot 2030 is ons doel om tussen de 500 en 1000 woningen te realiseren, met de ambitie om tot 2026 versneld 150 woningen te bouwen voor mensen die moeilijk een betaalbare woning kunnen vinden. Begin 2025 worden de eerste 15 flexwoningen opgeleverd aan de Binnenweg. Daarnaast werken we verder aan flexwoningen op andere locaties. Het nieuwe gezondheidscentrum, waarvoor de huurovereenkomst is getekend, wordt in 2025 opgeleverd en krijgt 38 appartementen. Verder zetten we in 2025 de eerste stappen voor een ‘wonen met 24-uurszorg’ locatie.

Behandeling van de begroting

De gemeenteraad bespreekt de begroting op 21 oktober tijdens de commissievergadering Bestuur en Financiën. Op 5 november neemt de raad een definitief besluit over de begroting. De vergaderingen zijn openbaar en online te bekijken via rhenen.raadsinformatie.nl.