Bent u mantelzorger voor iemand met dementie?

Dan is het Sociaal Team en de casemanager dementie er ook voor u.

Wanneer uw gezinslid de diagnose dementie krijgt, verandert er veel voor u. U kunt door de zorg voor deze persoon zelf ook overbelast raken. Weet dan dat er mogelijkheden zijn om u daarin te helpen. 

Wat is een casemanager dementie?  

In het begin heeft u nog contact met de huisarts of geriater. Meestal wordt u door een van hen naar een casemanager dementie doorgestuurd. U kunt hier ook om vragen als u hier behoefte aan heeft. Een casemanager is uw vaste aanspreekpunt en begeleider. 

De casemanager kijkt samen met u mee: 

  • Wat is dementie precies en wat kunt u verwachten?
  • Hoe gaat u zo goed mogelijk om met uw gezinslid?
  • Hoe gaat u om met de nieuwe situatie?
  • Hoe gaat u om met veranderingen? En is daar ergens hulp bij nodig?
  • Hoe kunt u uw weg vinden in de zorg die nodig is?

Het doel van deze begeleiding is dat uw gezinslid met dementie zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Ook is het doel om te voorkomen dat u als mantelzorger overbelast raakt.

Raakt u als mantelzorger overbelast?

Bij overbelasting kijkt de casemanager waarmee u als mantelzorger geholpen kunt worden. Eerst wordt gekeken hoe familie, vrienden of kennissen u hierin kunnen steunen. Ook kan het sociaal team van gemeente Rhenen meekijken voor extra hulp. Samen met u en de casemanager dementie kijkt het sociaal team waar u precies behoefte aan heeft. Het sociaal team en de casemanager hebben korte lijnen en kunnen daardoor goed samenwerken om u te helpen.

Vanuit het sociaal team is er de mogelijkheid om als overbelaste mantelzorger mantelzorgondersteuning te krijgen. Zo verminderen we samen uw overbelasting.

Hebt u behoefte aan contact met de casemanager dementie? Bespreek dit dan met uw huisarts. Wacht hier niet te lang mee. De hulp van een casemanager wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Wilt u meer lezen?

Meer over dementie leest u op: Wat is dementie? | Alzheimer Nederland (alzheimer-nederland.nl)